Ce uzine ar putea închide Volkswagen 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Volkswagen
sursa: shutterstock.com/

Conducerea Volkswagen analizează posibilitatea închiderii unor fabrici în Germania, parte a unui plan mai amplu de restructurare a afacerilor. Veștile sunt destul de îngrijorătoare pentru angajați, compania abandonând acum un angajament anterior conform căruia nu vor exista concedieri înainte de anul 2029.

Pactul companiei cu sindicatele privind securitatea locurilor de muncă este în vigoare din 1994, potrivit Reuters.

Sindicatul IG Metall afirmă că mai multe fabrici din Germania ar putea fi afectate de anularea angajamentului. Toate se află în statul nord-vestic Saxonia Inferioară, cu excepția uzinei din Kassel, care se află în Hessa, în centrul Germaniei.

Brunswick (Braunschweig).

Cea mai veche fabrică a Volkswagen avea aproximativ 7.400 de angajați în 2022, într-un oraș de aproximativ 250.000 de locuitori. Produce componente precum punți față și spate, sisteme de direcție și baterii, precum și echipamente, scule și matrițe. Din 2019, fabrică și baterii pentru noile vehicule electrice din seria MEB.

Emden.

Fondată în 1964 pentru a profita de apropierea de portul maritim, fabrica inițial s-a specializat în producția modelului VW Beetle, iar acum produce modele precum VW Passat și VW electric ID.4. Peste 8.000 de angajați lucrează în uzină, care produce aproximativ 180.000 de vehicule pe an.

Hanover (Hannover).

Fabrica angajează aproximativ 14.000 de persoane în Saxonia Inferioară, o regiune de 8 milioane de locuitori. Aici a început producția modelului VW 'Bulli' în 1956. În afară de vehicule, produce și piese precum capete de cilindri și colectoare de admisie.

Kassel.

Parte a grupului Volkswagen din 1958, uzina din Kassel este cea mai mare fabrică de componente a companiei la nivel mondial și produce mai mult de patru milioane de transmisii manuale și automate pe an. Fabrica este cel mai mare angajator din nordul Hesse, spune Volkswagen, având aproximativ 16.500 de angajați. Populația totală a orașului Kassel se ridică la aproximativ 200.000 de locuitori. Componentele produse în Kassel sunt utilizate în marca principală Volkswagen, precum și în Volkswagen Commercial Vehicles, SEAT, Audi, ŠKODA, Porsche și Lamborghini.

Salzgitter.

Deschisă în 1970 pentru producția modelului K70, fabrica din Salzgitter avea aproximativ 7.500 de angajați în 2023, într-un oraș de puțin peste 100.000 de locuitori. Acum produce variante de motoare, precum și componente pentru vehicule electrice, iar Volkswagen a anunțat o investiție de 2 miliarde de euro în 2021 pentru a transforma principala fabrică de motoare a grupului într-una de baterii.

Wolfsburg

Fabrica din Wolfsburg, Saxonia Inferioară, este inima producției grupului și sediul central al Volkswagen. Compania spune că fabrica, care acoperă o suprafață de aproximativ 910 terenuri de fotbal, angajează aproximativ 70.000 de persoane. Înființată în 1938, a produs aproape jumătate de milion de vehicule în 2023, inclusiv modelul VW Golf.