Angajații Amazon au intrat în grevă, în mai multe depozite din SUA. Este cea mai aglomerată perioadă pentru companie
Mii de angajați Amazon din mai multe depozite din Statele Unite au intrat în grevă joi dimineață. Sindicatul amenința încă de săptămâna trecută cu aceste acțiuni, în cazul în care conducerea companiei nu începe negocierile pe contractele de muncă.
Grevă reprezintă o provocare pentru operațiunile Amazon, întrucât compania se grăbește să asigure comenzile în timpul celui mai aglomerat sezon al anului, deși depozitele reprezentate de sindicat reprezintă doar aproximativ 1% din forța de muncă plătită pe oră a Amazon. De exemplu, în zona orașului New York, compania deține mai multe depozite și mici centre de livrare.
Amazon Labor Union – International Brotherhood of Teamsters a declarat că muncitorii de la facilități din New York City; Skokie, Illinois; Atlanta, San Francisco și sudul Californiei se vor alătura grevei pentru a solicita contracte care garantează salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.
Sindicatul Teamsters a spus că reprezintă aproximativ 10.000 de lucrători la 10 dintre facilitățile companiei din SUA. Muncitorii de la șapte dintre aceste facilități au intrat în grevă joi, a spus Teamsters.
Analiștii cred că este puțin probabil ca Amazon să vină la masa negocierilor, pentru a nu încuraja alte acțiuni sindicale, scrie Reuters.
„Amazon a dezvoltat clar o strategie de a ignora drepturile lucrătorilor săi de a se organiza colectiv și de a negocia”, a spus Benjamin Sachs, profesor de drept muncitoresc și industrie la Harvard Law School.
El a menționat că, la mai mult de doi ani după ce lucrătorii de la un depozit din Staten Island au devenit primii din Statele Unite care au votat pentru a forma un sindicat, Amazon nu a recunoscut încă grupul.
Amazon, care a declarat că preferă relații directe cu lucrătorii, a contestat acțiunile sindicale, în timp ce a spus că lucrătorii au dreptul de a se organiza.
Muncitorii de la depozitul JFK8 din Staten Island, New York, au făcut istorie în martie 2022, devenind primul depozit Amazon din SUA care a câștigat alegerile pentru formarea unui sindicat. De la victoria sindicatului, compania nu a început negocierile pentru un prim contract, după ce a depus obiecții față de alegeri, respinse ulterior de Consiliul Național pentru Relații de Muncă (NLRB). Compania a acuzat oficialii NLRB de părtinire și a contestat constituționalitatea Consiliului Național pentru Relații de Muncă.
Teamsters reunește muncitori Amazon în întreaga țară de mai bine de un an, inclusiv șoferi de livrare din Atlanta, Georgia, și Illinois, precum și din mai multe locații din California, depozitul DBK4 din Queens, New York, centrul aerian KCVG din Kentucky și peste 1.000 de muncitori care cer recunoașterea sindicatului la centrul aerian KSBD din sudul Californiei.
Fiind al doilea cel mai mare angajator privat din lume, după Walmart, Amazon a fost de mult o țintă pentru sindicate. Unii lucrători au spus că accentul pus de Amazon pe viteză și eficiență mai mare poate duce la accidentări, în timp ce Amazon a declarat că plătește salarii care sunt printre cele mai mari din industrie și introduce regulat automatizare destinată să reducă stresul.
La începutul acestui an, Amazon a anunțat o investiție de 2,1 miliarde de dolari pentru a crește salariile angajaților din centrele de livrare și transport din SUA, majorând salariile de bază ale angajaților cu cel puțin 1,50 dolari, ajungând la aproximativ 22 dolari pe oră, o creștere de aproximativ 7%.
Săptămâna trecută, atunci când sindicatul a anunțat greva, Eileen Hards, purtătoarea de cuvânt a Amazon, a declarat: „De mai bine de un an, Teamsters continuă să inducă în eroare publicul – susținând că reprezintă „mii de angajați și șoferi Amazon”. Nu este adevărat, iar aceasta este o altă încercare de a promova o narațiune falsă. Adevărul este că membrii Teamsters au amenințat, intimidat și încercat să constrângă angajații Amazon și șoferii terți să li se alăture, ceea ce este ilegal și face obiectul mai multor acuzații de practici neloiale de muncă.”