Concedierile voluntare de la Dacia s-au încheiat. Câți bani vor primi angajații 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
logo dacia
Sursa: profimediaimages.ro/

Producătorul român de vehicule Automobile Dacia, parte a grupului francez Renault, a demarat un program de disponibilizări voluntare. Au fost depuse aproximativ 600 de cereri de plecare, însă managementul a aprobat doar jumătate.

„Nu aprobăm orice cerere de plecare, este la latitudinea șefilor de departamente să aprobe sau nu”, a declarat Mihai Bordeanu, directorul general Dacia, potrivit profit.ro.

Dacia a fixat ca termen pentru programul de plecări voluntare data de 1 octombrie. Angajații care și-au dori să beneficieze de sumele compensatorii au depus cererile începând din 9 septembrie, până în data de 20 septembrie. Cei acceptați în program vor primi primele de concediere odată cu lichidarea pentru luna septembrie.

Conform informării transmise angajaților Automobile Dacia la începutul lunii și consultată de Profit.ro, cea mai mică sumă este acordată persoanelor care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei. Între 2 și 4 ani vechime, suma va fi de 55.000 lei, între 4 și 8 ani – 98.000 de lei, iar între 8 și 12 ani, 120.000 de lei. 

Angajații care au între 12 și 16 ani vechime vor primi 150.000 de lei, iar salariații cu peste 16 ani vor primi 185.000 de lei.

Sume mai mari vor fi în cazul angajaților care sunt înregistrați cu boli profesionale sau accidente de muncă, respectiv 210.000 de lei, indiferent de vechime. De asemenea, pentru angajații cu recomandări medicale de schimbare a locului de muncă sau situații similare, suma va fi de 195.000 de lei, indiferent de vechime, iar pentru cei care cumulează aceste condiții, compensația se ridică la 210.000 lei.

Producătorul de mașini de la Mioveni vrea să renunțe la angajați în secțiile care se automatizează și digitalizează, dar și în cele care își reduc activitatea. 

Anunțul vine într-un context dificil pentru sectorul auto la nivel global, cu mai mulți giganți din industrie care anunță concedieri și restructurări. Grupul Volkswagen este unul dintre exemple, care a anunțat că analizează posibilitatea închiderii mai multor fabrici în Germania, abandonând astfel un angajament anterior cu sindicatele conform căruia nu vor exista concedieri înainte de anul 2029.

Până la publicarea acestui material, compania nu a răspuns solicitării DigiEconomic pentru un punct de vedere.