Companiile din Marea Britanie își cheamă angajații la birou. „Slavă Domnului”, spun cei din sectorul imobiliar
Angajații care lucrează de acasă sau în regim hibrid au avut un impact major asupra sectorului imobiliar după pandemia de coronavirus. Acum, companiile își cheamă echipele la birou, iar jucătorii din sectorul imobiliar nu poți fi mai fericiți.
Carl Pei, cofondator și director executiv al Nothing, le-a transmis recent angajaților că, începând din octombrie, vor fi așteptați să revină la birourile din Londra full-time, cinci zile pe săptămână.
„Știu că este o decizie controversată, care s-ar putea să nu fie potrivită pentru toată lumea”, a scris el într-o postare pe LinkedIn, potrivit The Guardian.
Nothing, care proiectează și vinde smartphone-uri și căști wireless și a atras investitori de renume, inclusiv cântărețul și compozitorul The Weeknd, a confirmat că politica va fi aplicată din 21 octombrie.
Nu este singura companie din domeniul tehnologiei care a impus un program full-time, fizic la birou, în această toamnă. Amazon a anunțat luna aceasta că, începând din 2 ianuarie, angajații săi, care veneau la birou trei zile pe săptămână, vor trebui să lucreze fizic din sediile companiei cinci zile pe săptămână.
Alte companii, inclusiv retailerul Boots, au transmis angajaților din sectorul administrativ că trebuie să revină la birou cinci zile pe săptămână începând din această lună. Santander a informat 10.000 de angajați din birourile din Marea Britanie că actualul regim hibrid, de a merge la birou două sau trei zile pe săptămână, va fi schimbat la 12 zile obligatorii pe lună, începând de la sfârșitul anului 2024. De asemenea, PwC va începe să urmărească locațiile celor 26.000 de angajați din Marea Britanie pentru a se asigura că aceștia petrec cel puțin trei zile pe săptămână la birou sau la sediile clienților.
Schimbarea politicii privind munca de la distanță vine după o scădere, în ultimii doi ani, a pieței imobiliare de birouri din Marea Britanie, agravată de incertitudinile legate de cererea viitoare de spații, precum și de ratele ridicate ale dobânzilor.
Valorile birourilor din Londra au scăzut cu 20% în perioada martie 2023 - martie 2024, conform companiei de cercetare MSCI, care raportează că, în aceeași perioadă, valorile din întreaga Marea Britanie au scăzut cu 23%.
În același timp, ratele de neocupare ale proprietăților de birouri au crescut. Mark Stansfield, de la compania de date imobiliare CoStar, spune că numărul de birouri goale din Londra este încă în creștere.
„Rata de neocupare a Londrei este de 10%, un maxim al ultimilor 20 de ani și în creștere față de aproximativ 5% la debutul pandemiei”, spune el, deși subliniază că cererea de închiriere pentru clădirile de birouri premium din centrul Londrei rămâne puternică. În afara centrului, ratele de neocupare în Hammersmith sunt de aproximativ 19,3% și în Docklands de aproximativ 16,2%, spune CoStar.
Încă există incertitudini cu privire la modul în care munca hibridă va afecta cererea. Angajații din Londra s-au întors mai lent la birou decât în orașe precum Paris și New York. Think-tank-ul Centre for Cities a studiat șase mari orașe și a constatat că angajații din centrul Londrei petrec în medie 2,7 zile pe săptămână la birou, în timp ce angajații din Paris sunt la birou 3,5 zile pe săptămână.
Unii investitori globali rămân pesimiști cu privire la viitorul pieței imobiliare de birouri, valabil în special în SUA, unde valorile imobiliare de birouri din orașe precum San Francisco au scăzut dramatic.
Unii cred că piața imobiliară de birouri s-a schimbat permanent, pe măsură ce tehnologia permite munca hibridă. Mark Dixon, fondatorul și directorul executiv al International Workplace Group (IWG), un grup de co-working care deține brandurile Regus și Spaces, a declarat că intenționează să deschidă 100-120 de noi spații de lucru flexibile anul viitor.
Dar alții cred că revenirea în masă la birou ar putea fi la un punct de cotitură. Un nou studiu realizat de KPMG a constatat că 83% dintre directorii executivi din Marea Britanie cred că se va reveni la modelul de lucru de dinainte de pandemie în termen de trei ani, în creștere față de 64% în 2023. Puțin peste 80% spun că este probabil să recompenseze angajații care vin la birou, o creștere semnificativă față de 56% în 2023.
Dar grupurile imobiliare nu doar așteaptă și speră. Canary Wharf, de exemplu, a transformat unele spații de birouri în utilizare mixtă și rezidențială – peste 3.500 de oameni locuiesc acum în zonă – și atrage chiriași din domeniul științelor sau educației, nu doar companii de servicii financiare.
Acum, dezvoltatorii adaugă terase pe acoperișuri, spații pentru evenimente și zone dedicate colaborării în echipă pentru a ajuta angajatorii să atragă angajații înapoi la birou.