Amazon renunță la munca de acasă, contrar abordării flexibile a marilor companii din tehnologie. Care sunt efectele deciziei

G.C. Data publicării:
amazon
sursa: shutterstock.com/

Anul trecut, Amazon propunea angajaților un program hibrid, în care să fie prezenți la birou trei zile pe săptămână. Acum, ignorând nemulțumirile echipei, gigantul tehnologic și-a întărit poziția și îi cheamă pe cei 300.000 de angajați fizic în sediile companiei. 

Săptămâna aceasta, angajații Amazon au fost informați că trebuie să revină la săptămâna tradițională de cinci zile fizic la birou, de la începutul anului viitor, într-una dintre cele mai stricte politici implementate de marile companii din tehnologie.

„Înainte de pandemie, nu era o regulă că oamenii să lucreze de la distanță două zile pe săptămână, iar asta va fi valabil și în viitor”, a scris Jassy într-o notă internă adresată angajaților luni, potrivit Financial Times. „Avantajele de a fi împreună la birou sunt semnificative... Trebuie să fiți împreună cu colegii voștri atunci când inovați și rezolvați probleme dificile.”

Prin această decizie, Jassy — care este la Amazon din 1997, a ajutat la fondarea Amazon Web Services și l-a înlocuit pe fondatorul Jeff Bezos ca CEO în mijlocul anului 2021 — intră pe lista tot mai lungă de directori care solicită o revenire completă la birou, alături de Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și Elon Musk de la Tesla.

Deși poziția Amazon este mai puțin drastică decât cea a lui Musk, politica poziționează compania în contradicție cu majoritatea rivalilor săi tehnologici. Elon Musk a transmis angajaților Tesla în 2022 că, dacă nu sunt la birou cel puțin 40 de ore pe săptămână, se înțelege  că „lucrează altundeva”.

Doar 3% dintre companiile tehnologice cu peste 25.000 de angajați au revenit full-time la birou, potrivit companiei de software Flex Index, care a analizat politicile a 2.670 de firme. Aproape trei sferturi urmează un model hibrid structurat, iar 23% oferă condiții complet flexibile.

Apple, Alphabet, Meta și Microsoft sunt printre cele care, cel puțin pentru moment, au adoptat un model de muncă hibrid, dar chiar și aceste politici mai blânde au suferit multiple revizuiri și o rezistență persistentă din partea angajaților.

În 2020, Mark Zuckerberg a spus că Facebook, acum Meta, va deveni „cea mai avansată companie în ceea ce privește munca de la distanță”. Anul trecut, el a chemat aproape toți cei 70.000 de angajați la birou cel puțin trei zile pe săptămână.

Șefa resurselor umane de la Google le-a spus angajaților în iunie anul trecut că munca de la distanță completă va fi permisă „doar prin excepție”. Ea a adăugat că prezența la birou va fi monitorizată prin pontaj și va influența evaluările de performanță și promovările.

Apple a adăugat treptat mai multe zile la politica sa de „revenire la birou” pe parcursul anului 2022, începând cu una în martie și ajungând la trei până în august, în ciuda rezistenței din partea unor angajați.

Chiar și Zoom, a cărei platformă a facilitat mare parte din munca la distanță în timpul pandemiei, a anunțat în august anul trecut că angajații care locuiesc pe raza a 50 de mile de un sediu vor fi obligați să vină cel puțin două zile pe săptămână.

Alte grupuri din tehnologie, inclusiv Netflix și Nvidia, nu au emis încă o poitică universală pentru prezența fizică la birou.

Experimentul strict al Amazon va fi urmărit îndeaproape de alți lideri, atunci când va începe pe 2 ianuarie. La o întâlnire din august, Jassy a spus că „,mulți” alți directori cu care a vorbit au avut aceleași păreri despre munca de la distanță și „aproape toți” și-au dorit ca angajații să lucreze fizic la birou, cu normă întreagă.

Dar mulți sunt încă precauți și consideră programul hibrid drept un avantaj în recrutarea tinerilor ingineri și specialiști în codare, precum și a candidaților din medii mai diverse, pentru care flexibilitatea este adesea o prioritate.

„Cu siguranță nu avem planuri de a face [la fel]”, a spus un director rival din Big Tech de pe coasta de vest. 

Prithwiraj Choudhury, profesor la Harvard Business School, a spus: „Orice companie care impune o politică de întoarcere la birou în mod autoritar va pierde o parte dintre cei mai buni angajați, deoarece cei mai buni au întotdeauna opțiuni externe.”

Cercetările de la Universitatea Pennsylvania au arătat că pozițiile de muncă la distanță în grupurile tehnologice au atras cu 15% mai multe candidate femei și cu 33% mai mulți candidați din minorități sub-reprezentate în sector.

Amazon a arătat că este dispusă să mențină decizia. După ce politica de muncă hibridă, de trei zile, a fost introdusă anul trecut, compania a monitorizat prezența angajaților prin pontaj și a trimis emailuri de mustrare celor care nu respectau cerințele minime, a raportat Financial Times la acea vreme.

Se preconizează, de asemenea, o tăiere a pozițiilor de manager de nivel mediu în companie — până la 7.000 de persoane ar putea pleca, pentru a economisi 700 de milioane de dolari anual, conform estimărilor analistului de la Bank of America, Justin Post. Amazon a transmis anul trecut că va concedia 27.000 de angajați pentru a reduce costurile. 

„Nu este clar de ce Amazon face asta”, a spus Nicholas Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford. „Dacă Amazon vrea să reducă numărul de angajați, atunci aceasta poate fi o modalitate.”

Bloom a adăugat că schimbarea Amazon ar putea fi susținută, în parte, de cercetările de la Stanford Business School, care au arătat că angajații erau mai creativi în întâlnirile față în față, deși a menționat că „asta nu înseamnă că trebuie să mergi la birou în fiecare zi”.

Cercetarea sa, publicată în iulie, a constatat că munca hibridă nu era mai puțin productivă decât munca complet la birou — deși munca complet remote era asociată cu o scădere a productivității de aproximativ 10%.

Companiile tehnologice au tăiat 263.000 de locuri de muncă în 2023, iar zeci de mii au urmat anul acesta.