UPDATE: Campania electorală s-a încheiat. Diaspora votează la alegerile prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7:00.După încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale, potrivit hotărârii Biroului Electoral Central. Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie - primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie - turul al doilea. În centrele din străinătate, românii au ieșit în număr mare la vot.
UPDATE 13:41
Biroul Electoral Central a anunţat că, până sâmbătă la ora 13:00, şi-au exprimat opţiunea prin vot, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în secţiile de votare din străinătate, precum şi prin corespondenţă, 78.997 alegători, din care 45,69% femei şi 54,31% bărbaţi.
UPDATE 10:19 Unde au votat cei mai mulți români din străinătate
Cei mai mulţi alegători români au votat în:
- Marea Britanie - 7.988,
- Republica Moldova - 5.869,
- Germania - 5.509,
- Italia - 5.234,
- Spania - 4.987,
- Franţa - 1.971,
- Belgia - 1.686,
- Ţările de Jos (Olanda) - 1.640,
- Austria - 1.396.
O prezenţă importantă la urne s-a înregistrat şi în:
- SUA - 882,
- Irlanda - 713,
- Canada - 650,
- Danemarca - 609
- Elveţia - 540.
UPDATE 09:10
În total s-au prezentat la urne 43.359 de cetăţeni români, până sâmbătă dimineaţa la ora 9:00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
De asemenea, 4.227 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de peste 47.000.
UPDATE 08:30 Cum se desfășoară votul în diaspora
Votul în diaspora la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică.
Prin comparație, în 2014, la cele 294 de secţii organizate în diaspora au votat în total, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 161.262 de români.
La ultimul scrutin prezidenţial, în anul 2019, în cele 838 de secţii organizate în străinătate şi-au exprimat opţiunea prin vot la primul tur de scrutin 675.348 de români din diaspora.
UPDATE 07:15 Propaganda electorală s-a încheiat
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înţelege:
- afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, care se referă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;
- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la aceste alegeri.
În schimb, după încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.
De asemenea, după încheierea campaniei electorale la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din anul 2024, după cum a precizat BEC.
ȘTIRE INIȚIALĂ
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară.
Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, alegătorii din Capitală vor vota atât la primul tur al prezidenţialelor, cât şi la referendum în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, pe buletine de vot separate.