Angajații din Londra revin mai greu la birou decât cei din New York și Paris. Care este impactul muncii hibride asupra productivității

G.C. Data publicării:
echilibru muncă viață
sursa: shutterstock.com/

Angajații din Londra au revenit mai lent la birou decât cei din alte orașe globale, conform unei noi cercetări care sugerează că angajatorii din capitala Marii Britanii ar trebui să subvenționeze naveta angajaților în loc să plătească alte beneficii. 

Think-tank-ul Centre for Cities a arătat că, din 6 orașe analizate, Londra a avut a doua cea mai scăzută prezență la birou. Angajații cu locuri de muncă full-time au muncit, în medie, doar 2,7 zile pe săptămână la birou în primăvara anului 2024.

Deși acest număr a fost similar cu rata de prezență la birou în Sydney și Toronto, în districtul central de afaceri din New York media era de 3,1 zile pe săptămână, iar la Paris, liderul global, de 3,5 zile, scrie Financial Times.

Mai mult de un sfert dintre angajații din Londra merg la birou doar o dată sau de două ori pe săptămână, iar doar 62% dintre aceștia merg cel puțin trei zile pe săptămână, comparativ cu 80% dintre angajații din Paris.

Vezi și Amazon își cheamă angajații la birou. Compania anulează politica de muncă hibridă

Costurile de transport reprezintă unul dintre principalii factori care determină această diferență, arată Centre for Cities. Peste 40% dintre angajații din Londra au menționat că principalul motiv pentru care lucrează de acasă este reprezentat de economiile la naveta zilnică.

Se evidențiază o diferență între angajații mai tineri care locuiesc aproape de centrul orașului, care tind să meargă mai regulat la birou, și cei mai în vârstă, care sunt încă reticenți să petreacă ore în trafic.

Astfel, angajatorii ar putea redirecționa fondurile destinate renovării de birouri și beneficiilor spre subvenționarea transportului, așa cum sunt obligați legal angajatorii din Paris.

Mai puțin de 1 din 10 angajați din Londra a declarat că ar căuta un alt loc de muncă dacă angajatorul lor le-ar cere să vină mai des la birou, conform sondajului realizat de Centre for Cities. Aproape două cincimi dintre angajatori au spus că nu îndrăznesc să impună munca de la birou full-time, de teamă că angajații vor pleca.

Think-tank-ul a argumentat că prezența la birou ar trebui să fie un obiectiv pentru factorii de decizie, deoarece cercetările anterioare au arătat că există beneficii pentru productivitatea angajaților. Totuși, alți economiști nu au găsit dovezi clare că aranjamentele de muncă hibride au un impact semnificativ asupra productivității într-o direcție sau alta.

Nick Bloom, profesor la Universitatea Stanford, care a condus cercetări privind munca hibridă, a argumentat că aceasta ajută la retenția personalului fără a afecta performanța.