Schimbare îngrijorătoare de comportament la copii. „De când există speranța legată de vaccin, lucrurile parcă s-au accentuat”
Medicul pediatru Mihai Craiu a avertizat asupra unor manifestări noi pe care le sesizează la copiii care ajung la spital. „Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane”, afirma el, la Digi24. Alături de psihologul Gáspár György, el a explicat ce soluții sunt pentru ca sănătatea mentală a copiilor să nu fie afectată de izolare, implicit de stresul prin care trec adulții din jurul lor din cauza pandemiei, care se transmite la cei mici.
Zeci de copii la spital, după ce s-au jucat cu petarde și artificii. Medicii trag un semnal de alarmă: „Rămân cu sechele pe viață”
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
„Pericolul este ca nivelul de anixetate și de stres pe care le retrăiesc copiii să crească foarte, foarte mult și asta să se vadă în tiparele lor comportamentale, să se implice într-o serie de acțiuni nesănătoase. Din păcate, sau din fericire, copiii preiau foarrte multe dintre comportamentele adulților. Dacă un bunic, bunică, un părinte se îngrijorează foarte mult, toate aceste lucruri îl vor afecta pe cel mic. Mintea lui va fi puternic influențată de ce aude și ce vede. Iar copiii nu au resursele mentale și cognitive că în acest moment tata se îngrijorează, n-ar trebui să-mi fac probleme prea multe, pentru că vom găsi o soluție. Copiii au o viziune mai concretă asupra lucrurilor și dacă tatălui îi este foarte greu, înseamnă că și mie îmi este foarte greu. Dacă nu mă pot baza pe tata, pe cine mă pot baza? Și atunci e riscul să se apropie copiii de aceste dispozitive electronice, în fața cărora oricum petrec foarte mult timp, să încerce să cauute alinare în altă parte, pentru că nu mai găsesc acel suport de care ar avea nevoie din partea familiei”, a explicat psihologul Gáspár György.
„Familiile în care există un nivel de inteligență emoțională, în care cumva se vorbește despre dificultăți, dar într-o manieră sănătoasă - ne îngrijorăm cu toții, dar nu e o catastrofă - acestea sunt familiile care le oferă copiilor o manieră sănătoasă de exprimare a emoțiilor, le oferă și suport: Văd că tatălui meu îi este greu, dar mă și pot baza pe el, pentru că pare să aibă suficient de multă încredere în resursele, abilitățile lui. Copiii au nevoie de modele cât mai sănătoase în jurul lor, de adulți care să nu fugă de emoții, dar care nici să nu se lase copleșiți”, a adăugat psihologul.
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că „manifestările fizice sunt îngrijorătoare pentru un adult neavizat, un părinte fără formație medicală va atribui tulburările de alimentație, vărsăturile, unei boli și caută sfat medical”.
„Am văzut că începe să apară și un alt tip de manifestări, la adolescenți, de detașare. Nu mai vor! Au obosit pur și simplă, importă din burn-out-ul adulților și nu mai vor. Răspund monosilabic: da, bine, sunt ok, nu mai vreau. Și îi văd că privesc în gol. Iar în ultimul timp, de când există speranța legată de vaccin, par lucrurile că s-au accentuat, pentru că nu mai există acea teamă vigilă. Cei care sunt de felul lor ceva mai introvertiți, din păcate s-au încărcat emoțional atât de rău încât sunt împinși de idei suicidare. Un grup de pediatri din Las Vegas a constatat că numărul de adolescenți care s-au sinucis anul trecut, de 18, e dublu față de cel din 2019. Se întâmplă ceva rău și trebuie să ne gândim că copiii nostri au nevoie de noi, dar au nevoie și de alți copii”, a explicat medicul pediatru.
Gáspár György a precizat, la rândul său, că adulții uită că minorii „sunt foarte atenți și sunt dornici să înțeleagă ce se întâmplă cu lumea din jurul lor”.
„Cum gândește mintea unui copil: dacă mama și tata îmi ascund anumite lucruri, asta înseamnă că sunt multe alte lucruri și atunci eu voi încerca să-mi caut o serie de adevăruri la care să am acces, pentru a mă putea orienta în lume. De aceea de indicat să fim cât mai sinceri în dialogul cu copiii. Sigur că această sinceritate nu trebuie înțeleasă într-o manieră nesănătoasă, nu-l împovărăm mai mult decât poate duce, de exemplu problemele de intimitate ale părinților n-au de ce să fie cunoscute de către copii. Dar e în regulă să le spunem că din cauza pandemiei, din cauza stresului, din cauza faptului că nu mai avea libertatea de a ne bucura de viață, nivelul de conflicte a crescut în familie și încercăm să facem ceva pentru a rezolva lucrurile”, a explicat psihologul.
Medicul Mihai Craiu a adăugat că exercițiile și atingerea fizică dintre părinte și copil sunt foarte importante: „Dacă stăm să ne gândim, unele dintre cele mai profunde emoții le-am simțit fiecare dintre noi când am stat cu propriul copil la piept. Există așa un cordon ombilical nevăzut, așa că trebuie pentru binele copiilor noștri să ne simțit firea și să fim mai prezenți pentru ei”.
În ceea ce privește redeschiderea școlilor, ambii specialiști au punctat că ar fi un beneficiu, în măsura în care se poate.
„Nu cred că e înțelept pentru adulții din jurul copiilor să renunțăm la a respecta regulilor pentru că am obosit, fără să ținem cont de ce se întâmplă cu acești copii. Împreună cu colegii psihologi am început să ne întrebăm ce efecte vor fi pe termen lung. Nimeni nu știe să răspundă la această întrebare. Cred că ar trebui să facem tot posibilul pentru ca copiii să poată se întoarcă la un context firesc, care să-i ajute să se dezvolte”, a menționat Gáspár György.
Editor : G.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News