Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind efectele negative pe care le are pandemia asupra copiilor și spune că deschiderea școlilor este un lucru bun, în măsura în care va fi posibilă. El relatează despre cazuri de copii care au suferit stări de rău sau chiar de leșin, deși fizic erau perfect sănătoși: au fost doar manifestări ale traumelor psihice care ies acum la suprafață. Mai îngrijorător, există studii care arată că o parte din adolescenți încep să aibă „idei suicidale”.
Mihai Craiu a precizat la Digi24 că proporția copiilor de până în 10 ani în totalul celor aproape 700.000 de cazuri de coronavirus confirmate în România este de sub 2% și că redeschiderea școlilor pentru cei mici ar fi un lucru foarte bun, pentru că statul acasă îi afectează puternic.
„Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane. Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital - și când nu le place ceva schimbă - au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil. Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, a declarat Mihai Craiu marți seară.
El a mai spus că sunt studii care arată că multitudinea de deviceuri portabile la care au acces a scăzut foarte mult mobilitatea adolescenților, cu efecte negative în dezvoltarea lor.
„Această lipsă de mișcare și de interacțiune, toată această gimnastică emoțională pe care trebuie s-o avem când ne întâlnim cu mai mulți, pe care trebuie să-i convingem de ceva - să ne dea jucăriile lor, sau lucrurile lor, sau să facem ceva împreună - a dus la o aplatizare a rezonanței afective și au venit toate emoțiile negative, fie ale părinților care lucrau de acasă și le spuneau taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse... lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil și nu e bine”, a mai afirmat Mihai Craiu.
Medicul a enumerat o serie de menifestări provocate de aceste stări negative ale copiilor.
„O serie întreagă de suferințe care nu au niciun substrat la analize - și am făcut electrocardiograme, măsurători de tensiune și glicemii - și nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională și ceea ce este mai trist este că adolescenții - cel puțin cei care au în față examene și momente dificile - aceștia au dezvoltat într-o proporție îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacțiuni normale, omenești, are un decont”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.
Editor : Bogdan Păcurar