Sărbătorile se pot transforma în traume pentru copii dacă darul de la Moș Crăciun nu mai ajunge, pentru că nu au fost cuminți. Un studiu realizat recent în Statele Unite arată că această metodă de disciplinare din partea părinților intervine în luna decembrie, iar practica este la fel de răspândită și în România. Specialiștii atrag atenția, însă, că astfel de frici pot lasa traume pe termen lung: „Încep să se îndoiască de ei înșiși”, spune Cristian Grigore, psiholog la Institutul Socola din Iași.
„Eu cred că la toți copiii o să vină Moș Crăciun pentru că ei sunt cuminți și bravi”, spune Daniel.
Daniel are 8 ani și abia așteaptă Crăciunul. Știe, însă, de la părinți că moșul de la care a cerut bomboane și un telefon vede și aude tot și are, la rândul lui, câteva așteptări.
„Trebuie să fiu cuminte, să-i ascult pe mama și pe tata și familia mea, să fiu cuminte pe stradă, când merg, și să fiu bucuros”, crede Daniel.
Un studiu realizat în Statele Unite arată că un sfert dintre părinți îi amenință pe cei mici în preajma Crăciunului. Metoda e folosită frecvent și în țara noastră.
„Când încalcă regulile sunt atenționați că, dacă nu o să fie ascultători, nu o să vină Moș Crăciun. E clar că ei sunt mai disciplinați, că așteaptă cadourile”, e de părere o mamă.
„Eu zic că funcționează! Așteaptă să fie cuminți, pun întrebări: 'Oare mai vine? Oare nu mai vine?”, recunoaște un alt părinte.
„Întâlnesc copii care devin foarte anxioși că se instalează teama de a greși și atunci, dacă asociază în termeni de pedeapsă 'Nu vine Moș Crăciun, căci nu am făcut ceea ce au spus mama și tata', încep să se îndoiască de ei înșiși”, explică Cristian Grigore, psiholog la Institutul Socola.
Specialiștii spun că astfel de frici pot lăsa traume pe termen lung.
„La noi da și cred că la generația noastră a funcționat principiul acesta al fricii, dar nu știu dacă este cea mai bună variantă”, spune un tânăr.
„Nu cred că e o idee bună, că ești așa cu frică și după aceea apar dezamăgiri”, crede o tânără.
„Cred că e foarte important să îi spunem copilului că Moș Crăciun vine la absolut toți copiii, nu e condiționat în funcție de atitudine, de comportament și, totodată, că Moș Crăciun apreciază copiii blânzi, empatici, care se gândesc și la ceilalți, altruiști, implicați”, mai susține Cristian Grigore, psiholog.
Studiile arată că astfel de discuții care condiționează cadoul de un anumit tip de comportament au loc, în special, în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia