©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Ca de fiecare dată când merge la Parlament, regina Elisabeta a luat caleaşca. De altfel, un întreg alai de trăsuri, însoţite de gărzi, a străbătut în 15 minute centrul Londrei, între reşedinţa suveranei, Palatul Buckingham, şi sediul Parlamentului, Palatul Westminster.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Să urmărim etapele până la discurs, de la sosirea reginei la Palatul Westminster, la chemarea membrilor Camerei Comunelor şi înmânarea discursului:
Ceremonialul intrării reginei în Camera Lorzilor e vechi de secole. Stindardul regal înlocuieşte steagul Marii Britanii în vârful Turnului Victoria. Regina şi ducele de Edinburgh merg prin Galeria Regală spre Camera Prinţesei şi intră în Camera Lorzilor. Sunt două tronuri. Unul principal, pentru Regină, şi altul pentru ducele de Edinburgh. A fost făcut acum mai bine de 100 de ani pentru regina Alexandra.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Pentru a doua oară, Prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall au asistat miercuri la ceremonie ca un cuplu.
Ușierul merge spre ușa care desparte Camera Lorzilor de Camera Comunelor. Ușile batante i se închid în față, semn al independenței Camerei Comunelor. Ușierul bate de trei ori, intră în Camera Comunelor și se adresează președintelui: „Domnule preşedinte, Regina ordonă acestei onorabile Camere să se alăture Majestăţii Sale, imediat, în Camera Lorzilor”.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Sceptrul este luat şi preşedintele John Bercow deschide drumul, urmat imediat de premier şi de Harriet Harman, liderul actual al opoziţiei, după demisia lui Ed Miliband.
Anunţul Uşierului a fost urmat de linişte. Nimeni nu s-a împotrivit chemării Camerei Comunelor. Lordul Cancelar va înmâna discursul Reginei. Lordul Cancelar a fost, anul acesta, ministrul justiției, Michael Gove.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
„Lorzii mei, vă rog să luaţi loc” - acesta a fost semnalul dat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru începerea propriu-zisă a ședinței.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Marea Britanie nu renunţă la planul său de a renegocia viitoarea relaţie a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, a anunțat Elisabeta a II-a în Discursul Tronului, rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului de la Londra. Suverana a amintit şi de relaţia dificilă cu Rusia, în contextul crizei din Ucraina. În Discursul Tronului s-au regăsit şi probleme sociale interne, de la imigraţie, la reforma sistemului public de sănătate şi alocaţiile pentru copii. Discursul Tronului deschide oficial lucrările noului Parlament britanic, format în urma alegerilor legislative de la începutul acestei luni.
În Camera Lorzilor, regina a prezentat, punct cu punct, proiectele legislative ale următorilor ani, în fapt, programul de guvernare:
„Guvernul meu va renegocia relaţia dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi va urmări reformarea Uniunii în beneficiul tuturor statelor membre. Odată cu aceasta, va fi adoptat un pachet legislativ pentru organizarea unui referendum privind ieşirea sau rămânerea în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2017”.
Din discursul negociat de Guvern cu Palatul Buckingham nu au lipsit nici promisiunile privind acordarea unei autonomii sporite pentru Scoţia şi Ţara Galilor.
Pe de altă parte, remarcă presa din regat, deşi guvernul conservator e de dreapta, legile prezentate în discursul reginei sunt tipic de stânga.
Astfel, britanicii care câştigă venitul minim pe economie nu vor mai plăti deloc impozit, iar firmele mici vor primi scutiri de taxe, ca să poată angaja mai mulţi oameni.
În timpul campaniei electorale însă, principalul reproş adus lui David Cameron a fost că prea puţini britanici au beneficiat de creşterea economică din ultimii ani.
În privinţa politicii externe, Marea Britanie păstrează tonul critic faţă de politica Rusiei în fostul spaţiu sovietic.
„Guvernul meu va menţine presiunea în privinţa Rusiei, pentru a o determina să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi va insista pentru implementarea completă a Acordurilor de la Minsk”, a spus Elisabeta a II-a.