Angajații Agenției Europene a Medicamentului nu vor la București. Ce orașe preferă

Data publicării:
ema

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a informat Comisia Europeană (CE) că orașul preferat de către angajații săi pentru noul sediu este Amsterdam, în urma planificatei mutări din Londra după Brexit, a anunțat site-ul Politico, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Un studiu realizat în rândul a 92% dintre salariații EMA a arătat că mai puțin de jumătate din personal ar fi dispus să se mute în nouă din orașele candidate. În opt dintre aceste orașe - pe care EMA nu le-a nominalizat - ar vrea să se mute sub 30% din angajații agenției. Nouă din zece angajați EMA ar prefera să demisioneze decât să se mute în orașe ca Varșovia, București sau Sofia.

Angajații EMA au indicat că sunt reticenți în a se muta în multe dintre cele 19 orașe propuse să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului.

Ediția europeană a Politico informează că cei 900 de angajați care au participat la studiu au indicat că orașul preferat pentru noul sediu este Amsterdam iar EMA a informat CE că relocarea în orașul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.

Alte orașe preferate de angajații Agenției Europene pentru Medicamente sunt Barcelona și Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena și Dublin, susține Politico.

Menținerea personalului este esențială pentru menținerea serviciilor esențiale, apreciază conducerea EMA.

Relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și a Autorității Bancare Europene (EBA) promite să dea un stimulent economiilor orașelor care vor găzdui aceste agenții, însă concurența este una dură. Nu mai puțin de 19 orașe, printre care și București, se luptă pentru a găzdui sediul EMA, care are 890 de angajați, față de 170 de angajați în cazul EBA.

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experți la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Și, mai important, Agenția care aprobă și monitorizează siguranța medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiții în sectoarele farmaceutic și al biotehnologiei.

Comisia Europeană va evalua diferitele oferte până la data de 30 septembrie, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură și posibilitatea continuării activităților, înainte ca miniștrii din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculații că Franța a acceptat ca Frankfurt să obțină sediul EBA cu condiția ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

În cazul României, Guvernul de la București a anunțat, pe 21 iulie, că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Bodog, la Bruxelles: Sunt mândru să vă propun Bucureștiul ca nouă casă pentru Agenția Europeană pentru Medicamente

Ministrul Sănătății Florian Bodog a declarat marți, la Bruxelles, că este mândru să propună orașul București ca nouă casă pentru Agenția Europeană pentru Medicamente.

Sunt mândru să vă propun orașul București ca nouă casă pentru Agenția Europeană pentru Medicamente și vă asigur că suntem pregătiți să intrăm într-un parteneriat pe temen lung. Sunt încrezător că relocarea EMA la București se va dovedi a fi un pas benefic atât pentru agenție, cât și pentru țara noastră care, în prezent, nu găzduiește nicio instituție a UE”, a declarat ministrul Bodog, citat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au participat marți, la Bruxelles, la evenimentul public de promovare a candidaturii României pentru relocarea, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Agenția Europeană pentru Medicamente este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. În acest moment, Agenția Europeană pentru Medicamente își are sediul la Londra, iar România va concura cu alte 18 state pentru a o găzdui.

Hotărârea finală în privința relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Anthony Hopkins, despre momentul care i-a schimbat viața pentru totdeauna: În acea zi, mi-am dat seama că...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Cel mai nou film în care va juca Jason Momoa: „Au sunat!”. Este rolul perfect, spune actorul american
Adevarul
Cât a economisit în 14 ani un român care s-a tuns singur. „Dai 100 de lei la hairstylist și îți spune că nu...
Newsweek
S-a modificat din nou data când se plătește pensia pe ianuarie. Când iau pensionarii banii? Ce sumă?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Ralph Fiennes, despre filmul Maid in Manhattan, în care a jucat cu Jennifer Lopez: „M-am simțit puțin...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025