Agențiile UE responsabile cu sănătatea au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19. La fel s-ar întâmpla și acum | CCE

Data publicării:
O eprubetă pe care scrie coronavirus, pe fundalul unui steag al Uniunea Europene
Agențiile UE au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19 Foto Shutterstock

Agențiile europene pentru boli și medicamente au acționat deficitar în primele stadii ale pandemiei, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene (CCE), informează Politico.eu. Potrivit analizei CCE, agențiile medicale ale UE nu erau pe deplin pregătite să facă față pandemiei și ar fi și acum deficitare în fața unei amenințări similare.

Primele mijloace de apărare ale UE împotriva pandemiei Covid-19 - Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) - au ratat ceea ce era necesar să facă în etapele inițiale ale pandemiei din 2020.

Deși acestea au răspuns în cele din urmă bine la urgența de sănătate publică, potrivit raportului publicat miercuri, nu este încă clar dacă UE ar fi pe deplin pregătită acum dacă ar lovi o altă pandemie.

„La fel ca multe alte organisme, agențiile medicale ale UE au fost copleșite de forța și viteza pandemiei COVID-19”, a declarat într-o declarație João Leão, membrul CCE responsabil cu auditul.

Potrivit raportului, ECDC, agenția europeană responsabilă cu identificarea, evaluarea și raportarea amenințărilor actuale și emergente la adresa sănătății umane cauzate de boli infecțioase, a subestimat inițial gravitatea Covid-19.

În momentul în care ECDC a făcut apel la „acțiuni țintite imediate” - la 12 martie 2020 - fuseseră deja raportate cazuri în toate țările membre ale UE, iar Italia declarase lock-down (carantină) la nivel național cu trei zile înainte.

ECDC nu a întârziat doar să conștientizeze riscul Covid-19, ci și să împărtășească evaluări ale riscurilor, ghiduri și informații publice. De exemplu, ghidurile privind măștile de protecție și depistarea contacților au apărut abia spre sfârșitul primului val, se arată în raport.

În ceea ce privește datele colectate de ECDC, auditorii UE au subliniat că ar fi putut fi utilizate mai des tehnici mai fiabile, cum ar fi analiza concentrațiilor de virus în apele reziduale. Pe parcursul pandemiei, datele privind ratele de infecție și decesele atribuite Covid-19 au depins de strategiile de testare ale fiecărei țări.

Între timp, agenția responsabilă cu evaluarea datelor în sprijinul noilor vaccinuri și medicamente candidate - EMA - a fost lăudată pentru adaptarea rapidă la situație. Cu toate acestea, în timp ce EMA a încercat să promoveze studiile clinice din UE, a trebuit în continuare să se bazeze în mare măsură pe cele desfășurate în afara Uniunii, potrivit raportului.

„Provocările reprezentate de fragmentarea studiilor clinice au fost evidențiate de EMA încă de la începutul pandemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al EMA pentru Politico într-un răspuns scris. „Deși coordonarea studiilor clinice nu face parte din mandatul legal al Agenției, aceasta își menține angajamentul de a promova studii clinice de amploare la nivelul UE.”

Acum, la patru ani de la apariția pandemiei, „lecțiile învățate trebuie aplicate eficient la nivelul UE, astfel încât istoria să nu se repete”, a declarat Leão.

Pentru aceasta, EMA ar trebui să „ajusteze” procedurile, inclusiv revizuirile continue ale vaccinurilor și medicamentelor candidate în timpul urgențelor de sănătate publică. De asemenea, agenția trebuie să își utilizeze resursele mai eficient și să colaboreze cu Comisia și cu țările UE pentru a promova studiile clinice paneuropene.

Între timp, ECDC ar trebui să își îmbunătățească organizarea internă, procedurile, sistemele și publicațiile, au recomandat auditorii.

În prezent, având în vedere că responsabilitățile Autorității pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA), care a fost instituită în timpul pandemiei, se suprapun cu cele ale EMA și ECDC, Comisia Europeană trebuie să coordoneze mai bine aceste autorități, au subliniat auditorii.

ECDC și EMA aveau bugete de 61 de milioane de euro, respectiv, 358 de milioane de euro la începutul pandemiei în 2020. Acestea au crescut la 90 de milioane de euro și 458 de milioane euro în 2023.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
A murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson. Steve Manning: Ar fi suferit un atac de cord în timp ce se...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Atacatorul care a vrut să-l ucidă pe Trump a dat un interviu în Newsweek România. Ce spunea în 2022?
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Heather Locklear, despre cum a fost la întâlnire cu Tom Cruise. Dezvăluiri după 40 de ani ale actriței din...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...