Vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate pentru varianta Omicron BA.1 au fost autorizate în Uniunea Europeană

Data publicării:
vaccin adaptat variantei omicron
EMA a autorizat vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate la subvarianta BA.1 a Omicron Foto: Profimedia Images

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron BA.1 de Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, ceea ce înseamnă că statele membre vor putea să le folosească în curând, în condițiile în care se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri - anticipate - a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.

EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).

De ce a fost nevoie de o variantă adaptată de vaccin

Odată cu apariția noului val de infectări Covid în întreaga lume, determinat de varianta Omicron, au apărut discuții despre un vaccin modificat, care să fie adaptat acestei tulpini și care să fie mai eficient, pentru că variantele virale au evoluat, iar vaccinurile existente până acum pe piață nu mai ofereau o protecție ridicată.

Un astfel de vaccin adaptat ar putea apărea la toamnă, declara, în iulie, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. „Ne vom supune acelorași reguli europene, în sensul în care orice vaccin trebuie să urmeze toți pașii de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și numai în urma unei recomandări și emiterii autorizației de către Comisia Europeană, numai atunci poate fi administrat. Deci, în momentul când acesta va parcurge acești pași, putem să-l avem și noi în România, sperăm să fie cât mai devreme, în toamnă, sperăm în luna septembrie. În acel moment, practic o să fie un vaccin adaptat variantei circulante, care să vină cu o eficacitate suplimentară”, explica Andrei Baciu.

Vaccinurile care au primit joi autorizația din partea EMA ţintesc subvarianta Omicron BA.1, pe lângă tulpina originală a noului coronavirus, au precizat într-un comunicat reprezentanţii agenției europene. Așadar, noile vaccinuri bivalente au fost adaptate pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron şi varianta originală a virusului SARS-CoV-2, depistată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019.

Potrivit Reuters, decizia finală de distribuire a acestor vaccinuri aparţine Comisiei Europene, care respectă de obicei recomandările EMA şi se pronunţă foarte repede după formularea lor, scrie Agerpres.

Vaccinuri adaptate pentru variantele BA.4 și BA.5 ale Omicron urmează să fie autorizate în săptămânile următoare

În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.

Decizia anunţată joi de EMA intervine la o zi după ce boosterul adaptat de Pfizer pentru a ţinti actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, alături de tulpina originală de coronavirus, a fost deja trimis pentru a fi evaluat de EMA, în timp ce transmiterea boosterului bivalent de la Moderna este iminentă.

EMA îşi va anunţa decizia despre vaccinurile adaptate împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 în săptămânile următoare, a declarat joi comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) autorizat deja, miercuri, noua versiune de vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Moderna, care ţintesc în mod special subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.

Efecte secundare uşoare

Ţările din UE folosesc încă aceleaşi vaccinuri împotriva noului coronavirus care au fost aprobate în urmă cu doi ani pentru a fi utilizate împotriva variantei originale a noului coronavirus, reaminteşte AFP, preluată de Agerpres.

Ele oferă o anumită protecţie împotriva Omicron şi a subvariantelor sale, care sunt mai puţin periculoase, dar mai contagioase în raport cu tulpina originală, însă omenirea aşteaptă acum vaccinuri mai bine ţintite şi mai eficiente, temându-se de un nou val al pandemiei în această iarnă.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante de-a lungul anului 2022, înlocuind rapid variantele precedente Alpha şi Delta.

Subvariantele BA.4 şi BA.5 sunt responsabile pentru un nou val de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele luni în Europa şi Statele Unite.

Toate variantele de Omicron au tendinţa de a produce o evoluţie mai benignă a bolii, întrucât se instalează mai puţin în plămâni şi mai mult în căile nazale superioare, provocând simptome precum febră, oboseală şi pierderea mirosului.

EMA a precizat că evaluarea sa ce a vizat vaccinurile adaptate de Pfizer şi de Moderna s-a concentrat pe date furnizate de studii în laborator şi teste privind reacţia imunitară împotriva tulpinii originare a noului coronavirus şi împotriva variantei Omicron.

„Efectele secundare observate la vaccinurile adaptate sunt comparabile cu cele observate la vaccinurile originale şi sunt, în general, uşoare şi de scurtă durată”, au subliniat reprezentanţii EMA.

Ce variante de Omicron circulă în România

Potrivit INSP, până la data de 28 august 2022 au fost confirmate 8.292 cazuri în România cu varianta Omicron. Dintre acestea, la 2.969 a fost detectată sub-varianta BA.2 (36%), din care două în săptămâna 22 - 28 august.

În aceeaşi săptămână, la un caz a fost detectată sub-varianta BA.4, iar la 343 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5.

Până în prezent, la 1.899 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (22,9%). Proporţia acestora din urmă a fost de 1,2 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...