Vaccinuri anti-COVID: Audiere publică în noiembrie la tribunalul UE în dosarul SMS-urilor între președinta CE și șeful Pfizer

Data publicării:
Ursula von der Leyen
Conținutul mesajelor dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer rămâne secret deocamdată. Foto: Profimedia

Cazul schimburilor de SMS-uri între preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele-director general  al concernului farmaceutic american Pfizer, Albert Bourla, îşi va face revenirea în faţa justiţiei Uniunii Europene în ziua de 15 noiembrie, a informat luni această jurisdicţie, transmite Agerpres.

Conţinutul acestor mesaje, a căror existenţă a fost dezvăluită de cotidianul american New York Times în 2021, suscitând o vie polemică, este în continuare secret. Concernul farmaceutic american era la acea dată cel mai mare furnizor de vaccinuri anti-COVID comandate de Uniunea Europeană.

New York Times a cerut ca, în numele libertăţii de a informa, să aibă acces la SMS-urile schimbate între von der Leyen şi Bourla, însă nu a obţinut câştig de cauză, ceea ce l-a determinat să sesizeze justiţia UE.

Instanța se va pronunța în chestiunea cererii NYTimes

La data de 15 noiembrie, plângerea cotidianului american va fi examinată de tribunalul UE, cu sediul la Luxemburg, a indicat o purtătoare de cuvânt a instanţei, confirmând o informaţie publicată de Financial Times.

În acea zi va avea loc o audiere publică de pledoarii, în care cele două părţi vor putea să îşi dezvolte pe cale orală argumentele, iar tribunalul să facă observaţii, a precizat purtătoarea de cuvânt. O decizie nu este aşteptată înainte de mai multe luni.

„Comisia se pregăteşte pentru această audiere, care se referă la o cerere de acces la documente”, s-a limitat să declare luni un purtător de cuvânt al executivului UE.

New York Times se sprijină în demersul său pe un regulament european din 2001 referitor la accesul public la documentele celor trei mari instituţii ale UE (Comisia, Consiliul şi Parlamentul).

Lipsă de transparență

Chestiunea achiziţiei de vaccinuri anti-COVID de către Bruxelles face obiectul mai multor proceduri, în Belgia şi în faţa justiţiei UE.

La 17 iulie, tribunalul UE, sesizat de o plângere venită mai ales de la un grup de eurodeputaţi, a scos în evidenţă o lipsă de transparenţă din partea Comisiei în special în ce priveşte problema riscului de conflict de interese între echipele de negociatori ale Comisiei şi laboratoarele farmaceutice.

Aceste vaccinuri au fost cumpărate în mari cantităţi în 2020 şi 2021, în cadrul unor achiziţii grupate negociate de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre. Mai mult de jumătate din doze au fost cumpărate sau rezervate de la parteneriatul americano-german Pfizer/BioNTech, deşi agenţia europeană de reglementare a omologat şi vaccinurile altor cinci producători.

Schimbul de SMS-uri între şefa Comisiei şi CEO-ul Pfizer a suscitat o controversă chiar în interiorul instituţiilor de la Bruxelles. În vara lui 2022, mediatoarea UE a considerat „problematic” refuzul Comisiei de a transmite presei SMS-urile în cauză.

Drept răspuns, Comisia a declarat că acest tip de documente „efemere” nu este păstrat, spre deosebire de altele, şi că cercetările pentru găsirea lor nu au avut succes.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cei doi bărbați care au furat un avion Boeing 727 și au dispărut fără urmă...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Explicațiile lui Toni Greblă cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către BEC: „Nu se poate...
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”