Agenția Europeană a Medicamentului: în această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusului

Data publicării:
vaccin anticovid
EMA a aprobat vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus. Foto: Profimedia Images

Noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea să apară în această iarnă, însă vaccinurile existente pe piaţă ar trebui să protejeze în continuare populaţiile împotriva formelor grave de COVID-19, a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

În prezent, Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze o campanie de vaccinare cu doze booster înaintea unui val anticipat de noi infectări până la sfârşitul acestui an.

Campania va fi realizată cu vaccinuri adaptate - autorizate joi de către EMA -, ce vizează varianta de acum dominantă Omicron, precum şi cu vaccinurile originale dezvoltate pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, au precizat specialiştii de la EMA, informează Agerpres.

Însă oamenii „nu ar trebui să aştepte un vaccin specific”, a declarat directorului departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri.

„Ar putea să apară o nouă variantă emergentă, pe care noi nu putem să o prevedem astăzi”, a adăugat el.

EMA a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus.

Un nou vaccin Pfizer, care ţinteşte subvariantele deosebit de contagioase de Omicron BA.4 şi BA.5, apărute în ultimele luni şi care au devenit dominante la nivel mondial, ar urma să fie autorizat de EMA la jumătatea lunii septembrie. Un vaccin similar dezvoltat de Moderna se află la rândul său în pregătire.

Aceste vaccinuri adaptate pentru a combate Omicron vor fi în mare parte rezervate persoanelor vulnerabile, precum vârstnicii, femeile însărcinate şi angajaţii din sectorul sănătăţii. Cei mai mulţi europeni vor primi vaccinurile originale, „care sunt în continuare capabile să ofere protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 şi împotriva riscului de deces”, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală, a explicat Cavaleri.

Editor : A.R. | M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri