Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis, urmând ca noul Guvern să fie învestit astăzi. Noul executiv este format din 16 minister,e din care 8 vor fi la PSD, 6 la PNL și 2 la UDMR, care a primit ministerele cu bani, respectiv Dezvoltării și al Finanțelor. Totodată, la Palatul Victoria vor fi trei vicepremieri: Marian Neacșu, Cătălin Predoiu și Tánczos Barna. Anunțul de la Cotroceni a venit la câteva ore după ce PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat acordul pentru funcționarea coaliției. Liderii partidelor coaliției pro-europene au convenit și să aibă un candidat comun la președinție, în persoana lui Crin Antonescu. Decizia urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid.
Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
ACTUALIZARE 11.20: Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
Coaliția pro-europeană s-a hotărât să construiască o majoritate și un Guvern.
Astăzi, deja, în Parlament s-a verificat această majoritate și este ceartă. Coaliția mi-a propus un candidat pe care am decis să-l accept.
Desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu.
Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:
Vin vremuri complicate, dar cred că am învățat cu toții din greșelile trecutului.
Sunt conștient de faptul că nu va fi un mandat ușor. Esențial este ca acest Guvern să stabilească încrederea investitorilor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE ORA 11.00: Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe numele premierului desemnat.
Ilie Bolojan, președintele Senatului: „Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii”
ACTUALIZARE 10.45: Liberalul Ilie Bolojan a devenit preşedintele Senatului, după ce a primit 70 de voturi.
„Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră. Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele. În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a afirmat Bolojan, după ce a fost ales președintele Senatului
Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților
ACTUALIZARE ora 10.28: PSD preia șefia Camerei Deputaților. Plenul Camerei Deputaţilor a votat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în persoana deputatului PSD Şerban Ciprian Constantin.
La Senat va fi președinte pe Ilie Bolojan, președintele PNL, iar la Camera Deputaților - Ciprian Șerban, de la Partidul Social Democrat, potrivit informațiilor Digi24.
Primele declarații ale liderilor coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități
ACTUALIZARE ORA 9.10: Liderii coaliției pro-europene fac primele declarații.
„În acest moment, avem un acord politic, el este premergător unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare”, a spus Marcel Ciolacu, luni dimineață.
„Fiecare dintre semnatarii acestui acord a înțeles semnalul românilor de la alegeri și cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm valorile democratice, locul României în UE și NATO, valorile și identitatea națională”, a mai spus Marcel Ciolacu, care a spus că „nu va fi un mandat ușor pentru viitorul Guvern”.
„Așteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparență, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Așteptarea mediului de afaceri este pentru predictibilitate și sustenabilitate financiară”, a continuat Marcel Ciolacu.
Ilie Bolojan a spus că „PNL a semnat acest protocol, pentru ca țara noastră să aibă un Guvern stabil într-o perioadă dificilă, să luăm măsuri pentru a menține cheltuielile bugetare în limitele normalului, să facem reforme și pentru a crea condiții pentru dezvoltare.”. El a subliniat că a fost un consens în coaliție pentru ca Crin Antonescu să fie candidatul la alegerile prezidențiale.
„Una din prevederi este desemnarea candidatului comun la președinție. Acest va fi Crin Antonescu”, a afirmat președintele interimar al PNL.
După Ilie Bolojan, președintele UDMR a anunțat că partidul său „susține ce au anunțat colegii mei”.
„Suntem conștienți că suntem într-o situație de criză politică adâncă. Este și o criză de încredere. Această coaliție propune recâștigarea încrederii cetățenilor”, a declarat Kelemen Hunor.
„Cea mai mare provocare este un buget echilibrat pentru 2025 și organizarea alegerilor prezidențiale cât mai repede posibil, dacă se poate înainte de Paște”, a mai spus acesta.
La ora 8:30 va fi semnat acordul pentru funcționarea noii coaliții PNL, PSD, UDMR și minorități, iar apoi la nouă vor fi alese conducerile celor două camere în plenul Senatului și Camera Deputaților. La Senat va fi președinte Ilie Bolojan, președintele PNL, iar la Camera Deputaților - Ciprian Șerban, de la Partidul Social Democrat.
La ora 11:00, președintele Klaus Iohannis va desemna premierul. Cel mai probabil la 12.00 va fi depus programul de guvernare în Parlament și, începând cu 12. 30, miniștrii propuși de partide vor fi audiați.
Mai apoi vor fi dezbateri, va avea un vot pentru noul guvern, iar procedura se încheie cu depunerea jurământului la Cotroceni și prima ședință de guvern.
Lista miniștrilor din noul Guvern
Premierul va fi de la PSD, iar Marcel Ciolacu ar urma să ocupe această funcție.