Putin va trimite soldați nord-coreeni să lupte în Ucraina mai repede decât era preconizat. Avertisment dur al Coreei de Sud

Data publicării:
putin la birou
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat, luni, că militarii nord-coreeni vor fi desfăşuraţi de Rusia pe fronturile din Ucraina mai devreme decât se aştepta, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

Yoon i-a comunicat acest lucru preşedintei Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, într-o convorbire telefonică, precizează preşedinţia de la Seul. Şeful statului a transmis informaţii despre trupele trimise de Coreea de Nord în Rusia, adăugând că desfăşurarea efectivă a acestora în Ucraina este „o situaţie gravă” care ar putea avea loc mai rapid decât se credea.

El a declarat că Seulul speră că UE şi statele membre ale acesteia vor lua măsuri concrete şi îşi vor intensifica eforturile de monitorizare şi blocare a „schimburilor ilegale” între Moscova şi Phenian.

Trimiterea de soldaţi nord-coreeni în războiul din Ucraina este „o problemă critică”, prin care se exacerbează războiul deja prelungit din Ucraina, a apreciat la rândul său von der Leyen, citată de cabinetul preşedintelui. Şefa Comisiei Europene a mulţumit Coreei de Sud pentru decizia de a trimite o delegaţie guvernamentală la UE, cu scopul schimbului de informaţii.

După convorbirea cu Yoon, von der Leyen a declarat că implicarea Coreei de Nord în războiul ruso-ucrainean constituie „o escaladare periculoasă şi o ameninţare pentru pacea mondială”, consemnează AFP. Ea a adăugat în reţeaua X că securitatea Europei este legată de cea a estului Asiei.

Citește și: Avertismentul SUA pentru Putin: Dacă nord-coreeni intră în luptă în Ucraina, Kievul va putea folosi armele americane să lovească Rusia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat luni că au fost trimişi în Rusia militari nord-coreeni, iar unităţi militare din Coreea de Nord au fost desfăşurate în regiunea rusă Kursk, ocupată parţial de forţele ucrainene.

„Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte.

Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, adaugă el. 

Pe de altă parte, Rutte a spus că desfășurarea arată slăbiciunea Rusiei și este „un semn al disperării crescânde a lui Putin”. „Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta este incapabil să își susțină asaltul în Ucraina fără sprijin străin”, a spus el.

„NATO face apel la Rusia și la RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni”, a adăugat Mark Rutte.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri