Justiţia din Coreea de Sud a emis mandat de arestare pe numele preşedintelui demis Yoon Suk Yeol

Data publicării:
Yoon Suk Yeol, presedintele coreea de sud
Yoon Suk Yeol / Sursa foto: Profimedia Images

O instanţă din Coreea de Sud a emis marţi un mandat de arestare pe numele preşedintelui demis, Yoon Suk Yeol, obligându-l să se prezinte în faţa anchetatorilor care vor să-l interogheze pentru încercarea eşuată de a impune legea marţială.

„Mandatul de arestare şi mandatul de percheziţie împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol (...) au fost emise în această dimineaţă”, scrie, într-un comunicat de presă, Biroul de anchetă privind corupţia personalităţilor de rang înalt, care centralizează investigaţiile.

„Nu a fost stabilit un calendar pentru continuarea procedurilor”, se adaugă în comunicatul citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Mandatul de arestare şi mandatul de percheziţie şi sechestru emise la cererea unei agenţii care nu are autoritate de investigare sunt ilegale şi invalide”, a denunţat Yoon Kab-keun, avocatul lui Yoon, într-un comunicat de presă remis AFP.

Este pentru prima dată în istoria Coreei de Sud când un preşedinte în exerciţiu este vizat de un mandat de arestare, Yoon Suk Yeol fiind încă oficial în funcţie, în aşteptarea pronunțării Curții Constituţionale cu privire la demiterea sa, adoptată pe 14 decembrie de Adunarea Naţională. În prezent, el este suspendat din funcţie, Curtea urmând să confirme sau să anuleze demiterea sa până la jumătatea lunii iunie.

Legea marțială

Yoon Suk Yeol a luat prin surprindere Coreea de Sud pe 3 decembrie, când a proclamat legea marţială şi a trimis armata în parlament. El a fost forţat să dea înapoi înainte de zorii zilei următoare, sub presiunea deputaţilor şi a miilor de manifestanţi.

Preşedintele demis este cercetat în special pentru „rebeliune”, o infracţiune teoretic pedepsită cu moartea şi i s-a interzis să părăsească ţara.

Fostul procuror vedetă în vârstă de 64 de ani a ignorat de trei ori citaţiile pentru a fi interogat cu privire la acţiunile sale de forţă.

Un oficial al Biroului de anchetă privind corupţia personalităţilor de rang înalt a menţionat marţi refuzurile repetate ale lui Yoon pentru a-şi justifica cererea. „Mandatul este valabil până pe 6 ianuarie (luni dimineaţa)”, a spus el la o conferinţă de presă, adăugând că preşedintele demis ar putea fi dus la o secţie de poliţie sau la centrul de detenţie din Seul.

Chiar dacă s-a emis un mandat de arestare, nu este sigur că autorităţile vor putea efectiv să îl aresteze pe Yoon Suk Yeol, serviciile sale de securitate obstrucţionând deja trei percheziţii, chiar dacă exista un mandat în acest sens.

„Dar probabil că se vor coordona în avans cu echipa de anchetă pentru aplicarea” mandatului, a declarat avocatul Yun Bok-nam pentru AFP, spunând că se aşteaptă la un proces „fluid”.

Garda prezidenţială a asigurat, la rândul său, că va acţiona „cu respectarea procedurilor legale”, potrivit unui comunicat transmis presei locale.

Criză fără precedent

La începutul după-amiezii, sute de persoane s-au adunat în faţa reşedinţei lui Yoon din centrul Seulului, majoritatea susţinători de-ai săi, care scandau: „legea marţială legală, demiterea invalidă” şi fluturau steaguri sud-coreene şi americane.

În noaptea scurtei legi marţiale, Yoon autorizase armata să deschidă focul pentru a forţa intrarea în parlament şi a-i scoate pe aleşii care se adunaseră de urgenţă, potrivit unui raport de zece pagini al Parchetului, consultat de AFP. Yoon Kab-keun, avocatul său, a criticat luni „o relatare părtinitoare care nu este în acord nici cu circumstanţele obiective, nici cu bunul simţ”.

În seara loviturii de stat, Yoon Suk Yeol şi-a justificat decizia şocantă prin dorinţa de a proteja Coreea de Sud de „forţele comuniste nord-coreene” şi de a „elimina elemente ostile statului”, acuzând opoziţia majoritară din parlament că blochează ţara.

Un număr suficient de deputaţi au reuşit să voteze pentru ridicarea legii marţiale şi Yoon, obligat de prevederile Constituţiei, a fost nevoit să o abroge.

Potrivit raportului procuraturii, el a discutat acest plan cu înalţi oficiali militari încă din luna martie.

Din 3 decembrie, Coreea de Sud este cufundată într-un haos politic care a continuat cu demiterea vineri de către Adunare a preşedintelui interimar, Han Duck-soo, acuzat că a obstrucţionat anchetele împotriva lui Yoon Suk Yeol. O altă premieră în istoria Coreei de Sud.

Ministrul de Finanţe Choi Sang-mok, care a preluat funcţia de preşedinte interimar, s-a confruntat rapid cu o catastrofă, prăbuşirea duminică a unui avion în Muan (sud-vest), accident în care şi-au pierdut viaţa 179 din cei 181 de pasageri, cel mai grav accident aerian de pe teritoriul sud-coreean.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025