Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud
Data publicării:
Armata rusă a pregătit o listă detaliată de ținte ce trebuie distruse în cazul unui război împotriva Japoniei și Coreei de Sud care include centrale nucleare și alte elemente de infrastructură civilă, potrivit unor documente militare secrete analizate de Financial Times.
Planurile de lansare a atacurilor, rezumate într-o serie de documente militare rusești din 2013-14 care au fost scurse recent, acoperă 160 de ținte – drumuri, poduri și fabrici selectate pentru a opri „regruparea trupelor în zone cu scop operațional”.
Strategii militari ruși se tem că granița de est a țării ar rămâne vulnerabilă în cazul unui război cu NATO, putând fi atacată de forțele americane și aliații lor regionali.
Documentele secrete conțin detalii nemaivăzute și în legătură cu principiile folosirii armelor nucleare, posibilitatea unei invazii chineze în Orientul Îndepărtat al Rusiei și planuri pentru atacarea unor ținte din Europa.
Lista cu ținte din Japonia și Coreea de Sud este inclusă într-o prezentare în care sunt explicate capacitățile rachetelor de croazieră non-nucleare Kh-101 și poartă insigna unei academii care instruiește ofițeri de rang înalt din armata rusă.
„În situația în care Rusia va ataca dintr-o dată Estonia, ei ar trebui să lovească și forțele și facilitatorii Statelor Unite din Japonia și Coreea”, a explicat William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează acum pentru Stimson Center.
Primele 82 de locații de pe lista Rusiei sunt militare, precum sediul central și regional de comandă al forțelor armate japoneze și sud-coreene, instalații radar, baze aeriene și navale.
Celelalte ținte, însă, sunt civile și includ tuneluri rutiere și feroviare din Japonia, precum tunelul Kanmon care leagă insulele Honshu și Kyushu. Pe listă sunt incluse și 13 centrale electrice, precum complexele nucleare din Tokai și mai multe rafinării de combustibil.
În Coreea de Sud, țintele principale sunt podurile, dar apar și locații industriale precum oțelăria Pohang și combinatele chimice din Busan.
Într-un conflict cu Coreea de Nord sau China, Japonia ar putea să observe din timp semnele care prevestesc izbucnirea războiului, potrivit lui Michito Tsuruoka, profesor asociat al Universității Keio și fost cercetător în cadrul ministerului japonez al apărării. „S-ar putea să avem timp să ne pregătim și să acționăm.”
Dar dacă planurile de atac ale Rusiei sunt un rezultat al intensificării conflictului din Europa, Japonia ar avea mult mai puțin timp și opțiuni la dispoziție ca să prevină izbucnirea unui război.