Premierul Justin Trudeau spune că India a încălcat suveranitatea Canadei

Data actualizării: Data publicării:
justin trudeau martor ancheta canada india
Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Canadei Justin Trudeau a declarat, într-o anchetă parlamentară, că nu căuta „să provoace sau să creeze un conflict cu India”, însă a precizat că poliția și guvernul său au făcut publice informațiile privind o presupusă crimă a unui activist pentru independența sikh în care ar fi implicați agenți ai executivului hindus, pentru a opri actele violente în desfășurare, scrie Deutsche Welle.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a vorbit pe larg într-o anchetă parlamentară miercuri despre conflictul diplomatic cu India de la începutul săptămânii.

Luni, poliția și guvernul Canadei au făcut publice mai multe detalii în disputa privind o presupusă crimă a unui activist pentru independența sikh, care a avut loc pe teritoriul canadian anul trecut, în care Ottawa susține că agenți ai guvernului naționalist hindus din New Delhi au fost implicați.

Ottawa a anunțat că a cerut ca șase diplomați indieni să părăsească țara, deși India a declarat ulterior că i-a rechemat din teama pentru siguranța lor, iar India, la rândul său, a dat ordin diplomaților canadieni să plece în câteva zile.

Ce a spus premierul canadian

Trudeau a declarat că forțele de poliție naționale ale Canadei au făcut publice acuzațiile împotriva diplomaților indieni pentru că au descoperit un model mai larg și continuu de acte violente în Canada, care includ și atacuri cu arme din mașini și extorcări.

„Am avut indicii clare și acum tot mai clare că India a încălcat suveranitatea Canadei”, a afirmat Trudeau, într-o anchetă privind presupusa interferență străină.

„Nu căutăm să provocăm sau să creăm un conflict cu India”, a mai declarat Trudeau. „Guvernul indian a făcut o greșeală oribilă gândind că ar putea să se amestece atât de agresiv în siguranța și suveranitatea Canadei. Trebuie să răspundem pentru a asigura siguranța canadienilor”, a adăugat el.

Premierul canadian a făcut aceste comentarii la două zile după ce Ottawa a expulzat șase diplomați indieni, legându-i de asasinarea separatistului sikh și cetățean canadian Hardeep Singh Nijjar.

Poliția Regală Canadiană Montană (RCMP) a declarat că a identificat cel mai important diplomat indian din țară și alți cinci diplomați drept persoane de interes, ceea ce a determinat expulzările.

Trudeau a spus în cadrul anchetei că a fost informat cu privire la informații „care au făcut clar, extrem de clar că India a fost implicată în această crimă, agenți ai guvernului Indiei au fost implicați în uciderea unui cetățean canadian pe teritoriul canadian.”

India critică „comportamentul iresponsabil” al lui Trudeau

După declarațiile lui Trudeau la ancheta parlamentară, Ministerul de Externe al Indiei a emis joi o declarație în care a precizat că depoziția lui Trudeau confirmă poziția Indiei potrivit căreia Canada nu a oferit nicio dovadă pentru a susține acuzațiile sale împotriva diplomaților indieni.

„Canada nu ne-a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor grave pe care a ales să le aducă împotriva Indiei și a diplomaților indieni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei, Randhir Jaiswal, într-o declarație publicată pe rețelele de socializare.

„Responsabilitatea pentru daunele pe care acest comportament iresponsabil le-a provocat relațiilor India-Canada îi revine exclusiv prim-ministrului Trudeau”, mai arată în declarație.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trudeau: Acuzațiile au fost făcute ca ultimă soluție

Trudeau a mai spus că guvernul său a încercat inițial să mențină investigațiile private și a încercat în repetate rânduri să contacteze India pe o perioadă lungă de timp.

Guvernul său ar fi putut face publice acuzațiile încă de la summitul G20 din 2023 în India, a spus Trudeau, dacă Canada ar fi încercat să umilească sau să provoace India cu această chestiune.

Aceasta ar fi fost o oportunitate de a transforma un „moment mare pentru India” într-un „summit foarte incomod” pentru gazde, a spus el.

„Am ales să continuăm să colaborăm cu India în spatele scenei pentru a încerca să obținem cooperarea Indiei cu noi”, a mai afirmat el, adăugând că a ridicat problema în discuții directe cu premierul Narendra Modi.

Ulterior, a precizat Trudeau, atmosfera s-a deteriorat, iar doar după refuzuri repetate de a coopera cu investigațiile, Canada a început să facă unele informații publice.

Guvernul Indiei numește acuzațiile „absurde”

Luni, India a contestat afirmația Canadei că ar fi expulzat cei șase diplomați, spunând în schimb că îi retrage din Canada pentru că nu era convinsă că siguranța lor ar putea fi garantată.

India a subliniat că acuzațiile conform cărora ar fi fost implicată în crimă sunt „absurde” și o „strategie de defăimare a Indiei pentru câștiguri politice”.

India a mai declarat că a cerut ca șase diplomați canadieni să părăsească țara până sâmbătă.

Comunitatea sikh din Canada este cea mai mare din afara Indiei și este concentrată în zone suburbane importante electoral.

Runda anterioară de represalii diplomatice

India a reacționat furios la acuzația publică inițială a lui Trudeau de anul trecut, conform căreia New Delhi a fost implicată în crimă.

Nijjar a fost împușcat mortal de doi atacatori mascați în timp ce ieșea de la un templu sikh de lângă casa sa din Surrey, în provincia vestică Columbia Britanică.

Ca răspuns la acuzație, India a suspendat temporar serviciile de vize pentru canadieni, iar ambele țări au expulzat mai mulți dintre diplomații seniori ai celuilalt.

Relațiile s-au îmbunătățit încet până la cea mai recentă rundă de expulzări.

Nijjar, care s-a mutat în Canada în 1997 și a devenit cetățean în 2015, a militat pentru un stat sikh separat, cunoscut sub numele de Khalistan, care să fie creat din teritoriul Indiei.

El era căutat de autoritățile indiene pentru acuzații de terorism și conspirație la crimă.

Patru cetățeni indieni care trăiesc în Canada au fost acuzați de uciderea lui Nijjar și așteaptă procesul.

„O țară democratică care devine stat rebel”

DW a vorbit cu avocatul canadian Jaskaran Sandhu, membru al consiliului World Sikh Organization, care a susținut că India a devenit „un stat rebel implicat în terorism sponsorizat de stat” în diverse țări occidentale.

El a susținut că activitățile criminale din Occident pot fi urmărite până la premierul naționalist hindus al Indiei, Narendra Modi, și aliații săi.

„India a dezlănțuit infractori organizați și bande în Canada pentru a submina comunitatea canadiană, [împotriva] Canadei și a diasporei sikh-canadiene cu scopul de a ucide activiștii sikh.”

„Există Occidentul, care include țări precum Marea Britanie și SUA; și apoi sunt țări precum Rusia, China și Iran, care au acționat istoric în acest fel, implicându-se în represiuni transnaționale și interferențe externe.”

„Aceasta este India, o așa-zisă țară democratică, care se implică în violență extrajudiciară și extraterritorială împotriva Canadei... aceasta este o țară democratică care devine stat rebel.”

SUA spun că India a demis un agent acuzat într-un complot eșuat

Între timp, Statele Unite au declarat miercuri că New Delhi le-a informat că un agent de informații acuzat de direcționarea unui complot de asasinat pe teritoriul SUA a fost demis din serviciul guvernului indian.

Procurorii americani au acuzat un cetățean indian în noiembrie anul trecut pentru o tentativă eșuată în New York de a ucide un alt susținător al unui stat sikh.

Actul de acuzare descria un „angajat al guvernului indian”, nepublicat, care l-a recrutat pe asasinul plătit și a dirijat complotul.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimele imagini cu Liam Payne în viață. Ce a făcut artistul cu câteva minute înainte să moară
Digi FM
Cât cere AUR pentru un loc eligibil pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Acuzații grave aduse...
Pro FM
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A căzut de la balcon în timpul...
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar...
Newsweek
În ce ordine se soluționează dosarele noi de pensie? De ce întârzie plățile către pensionari?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Lisa Marie Presley și Nicolas Cage au fost căsătoriți doar 108 zile. Ce-și amintește fiica regretatei vedete...
UTV
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a fost gasit mort in Buenos Aires