La Spitalul de Urgență din Târgu-Jiu, unde un băiat a murit la camera de gardă pentru că medicul a refuzat să-l opereze, invocând lipsa de competență pediatrică, au fost operați zeci de copii în cele două secții de chirurgie pentru adulți. Informații din anchetă arată că progresul comisiei disciplinare este încetinit, din cauza retragerii unui membru.
Conducerea Spitalului de Urgență din Târgu-Jiu încearcă să formeze o comisie disciplinară pentru a vedea ce s-a întâmplat în acest caz.
Această comisie este formată din patru membri, plus un secretar, însă chirurgul din această comisie a făcut astăzi, când ar fi trebuit să se întrunească, o solicitare prin care a cerut să se retragă din motive personale.
Managerul a cerut ca până luni, 18 noiembrie, să fie desemnat un alt medic, însă, potrivit surselor Digi24, este posibil ca cei din conducerea Spitalului din Târgu-Jiu să ceară pe cineva de la Ministerul Sănătății în această comisie.
Motivul pentru care medicul a refuzat să-l opereze pe pacientul în vârstă de 16 ani a fost că nu are competențe pediatrice, însă, în urma unui răspuns oficial din partea spitalului, în acest an au fost operați 49 de copii, dintre care 23 în secția de chirurgie generală doi și 26 în secția de chirurgie generală unu. Sunt copiii cu vârste între 7 și 18 ani și toți au fost operați, potrivit foilor de observații, fără ca în sală să fie prezent și un chirurg pediatru.
În acest caz, potrivit legii sănătății, fiind o urgență, acest copil ar fi trebuit operat de către medicul chirurg de gardă, însă acesta a refuzat.
Băiatul a rămas în spital în așteptarea unei ambulanțe timp de 6h, iar în cele din urmă a murit.
Citește și „Operați-mi copilul, vă rog!” Mărturia sfâșietoare a surorii băiatului care a murit la Spitalul din Târgu-Jiu
Este deschisă și o anchetă penală pentru ucidere din culpă.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că Valentin Neagu, medicul chirurg de la Spitalul Județean din Târgu-Jiu ar fi trebuit să opereze pacientul.
„Eu vă spun ca om, în primul rând ca om. Eu dacă aș fi fost în în locul acelui chirurg, l-aș fi operat, pentru că nu poți să aștepți un transfer dacă situația pacientului este foarte gravă”, a transmis Rafila, adăugând că va adăuga o nouă prevedere în legislație prin care pacienții a căror viață este în pericol să fie ajutați de urgență, indiferent de vârstă.
Conducerea Colegiului Medicilor din România afirmă că situații precum cea a băiatului mort de peritonită în camera de gardă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu aduce grave prejudicii profesiei medicale.
„Colegiul Medicilor din România are responsabilitatea de a apăra prestigiul profesiei medicale şi de a menţine încrederea pacienţilor în medici, prezentând transparent orice situaţie şi acţionând în conformitate cu prerogativele stabilite de lege”, a transmis Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Editor : Ș.A.