Discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova vor fi posibile numai atunci când Rusia nu va mai avea resurse pentru a-și duce războiul la scară largă, a declarat marți consilierul preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, relatează Kyiv Independent.
„Aș dori să subliniez încă o dată că numai cei puternici sunt ajutați, așa că trebuie să rămânem puternici”, a declarat el la Congresul autorităților locale și regionale din Lviv, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
„Adevăratele negocieri pentru o pace durabilă vor începe numai atunci când inamicul nu va mai avea resursele necesare pentru a continua războiul”, a adăugat el.
Întrucât nu se întrevede niciun plan militar de recucerire a teritoriilor pierdute, presiunile asupra Kievului pentru a intra în negocieri de pace cu Rusia sunt din ce în ce mai mari.
Însă Iermak a avertizat că orice concesie făcută Rusiei nu va face decât să îi permită acesteia să își refacă armata și să lanseze o nouă ofensivă în viitor.
„Dacă Rusia nu este forțată să facă o pace justă, nu va exista pace. Va exista o pauză, iar Moscova va folosi această pauză pentru a-și reface forțele și a continua ofensiva”, a declarat consilierul președintelui Volodimir Zelenski.
În cadrul aceluiași eveniment, Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru că a negociat cu Moscova pacea fără acordul Ucrainei.
Premierul Orban a zburat la Moscova în iulie în timpul unei așa-numite „misiuni de pace” și l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin în decembrie.
„Cum va pune el presiune pe Putin? Cu o glumă, un zâmbet? Îl poate păstra”, a spus Zelenski.
Președintele slovac Peter Pellegrini a susținut, de asemenea, în decembrie, că obținerea păcii în Ucraina ar necesita probabil acceptarea unor pierderi teritoriale parțiale și a solicitat începerea imediată a negocierilor de pace.
Cu toate acestea, unii dintre aliații europeni ai Ucrainei au respins astfel de idei. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a susținut la începutul acestei luni că țările occidentale ar trebui să împingă Rusia, nu Ucraina, la negocieri de pace pentru a opri războiul.
Potrivit acestuia, Washingtonul şi UE ar trebui, împreună, să ajute Kievul„să obţină o mai bună poziţie pentru eventuale viitoare negocieri, în care agresorul este cel care ar trebui să fie îndemnat şi forţat, nu victima”.
Editor : C.L.B.