Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după mai bine de un an. Care este înțelesul ascuns

Data actualizării: Data publicării:
Nava spațială ExoMars Trace Gas Orbiter / telescopul Allen Array / telescopul Green Bank
Semnalul misterios transmis de nava ExoMars Trace Gas Orbiter de pe orbita planetei Marte în 2023 a fost recepționat de trei observatoare de pe Pământ. Colaj foto: Profimedia Images

Un proiect artistic dezvoltat de Institutul SETI, o organizație din California dedicată misiunii de căutare a vieții extraterestre, a simulat cu ceva mai bine de un an în urmă scenariul în care observatoarele astronomice de pe Pământ ar primi un semnal criptat venit din spațiul cosmic. Acum, o echipă de cercetători amatori formată dintr-un tată și fiica lui a reușit să descifreze acel mesaj, dar semnificația din spatele lui rămâne în continuare un mister, relatează CNN.

După ce ExoMars Trace Gas Orbiter – o navă spațială a Agenției Spațiale Europene (ESA) care se învârte în jurul planetei Marte – a transmis un semnal ce simula un mesaj din partea extratereștrilor în luna mai a anului 2023, trei observatoare de pe Pământ au preluat semnalul și l-au publicat pe internet, oferind tuturor șansa să descifreze transmisia.

Ken Chaffin și fiica lui, Keli, au lucrat la decodificarea mesajul timp de aproape un an, reușind să finalizeze proiectul în iunie, a anunțat ESA. Cei doi au lucrat mii de ore experimentând cu diverse idei și executând simulări matematice pe calculator.

Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi – componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Designerii mesajului au confirmat că mesajul reprezintă aminoacizi, dar sensul din spatele mesajului rămâne deschis interpretării.

Proiectul numit „Un semn în spațiu” a fost dezvoltat de Daniela de Paulis, o artistă de la Institutul SETI, împreună că o echipă mică de oameni de știință și artiști din toată lumea care și-au imaginat cum ar putea arăta un semnal de la un extraterestru.

Semnalul a fost trimis de pe Marte înspre Pământ și a călătorit 16 minute prin spațiu înainte să fie receptat de Telescopul Allen Array din California de Nord, Telescopul Robert C. Byrd al Observatorului Green Bank din Virginia de Vest și Stația Radio Astronomică Medicina de lângă Bologna, Italia.

O hartă stelară sau un test Rorschach: Un efort uriaș depus pentru descifrarea mesajului

A durat 10 zile ca cercetătorii să poată extrage și vizualiza datele semnalului, dar descifrarea mesajului a necesitat un efort mult mai mare. Imaginea originală a fost creată folosind un algoritm de automat celular – grile de unități care sunt programate matematic să se deplaseze sau să respecte anumite seturi de reguli.

„Nu aveam nicio idee despre ce ar putea să arate sau să spună mesajul”, a povestit Ken Chaffin. „Bănuiam că ar putea avea ceva de-a face cu viața.”

Când a apărut imaginea cu grupurile de pixeli, Chaffin a spus că a recunoscut imediat că este vorba despre aminoacizi de la lecțiile de chimie de la școală.

Fiica lui adultă, Keli Chaffin, a spus că inițial nu plănuia să i se alăture tatălui ei în acest efort uriaș, dar a fost fascinată repede de amploarea proiectului.

telescop-observatoare-spațiale
Telescopul Allen Array din California de Nord și Telescopul Robert C. Byrd al Observatorului Green Bank din Virginia de Vest sunt două dintre stațiile care au receptat semnalul original. Colaj foto: Profimedia Images

„Imaginea originală care arată ca o hartă stelară mi-a dat mereu senzația că arată ca niște forme de viață biologice”, a scris Keli într-un e-mail. „Mulți membri au văzut un șoarece, o stea de mare sau un elefant. Poate că așa sunt oamenii care mereu caută ceva ce pot recunoaște printre puncte aleatorii, un fel de test Rorschach.”

Creatorii proiectului nu au oferit niciun detaliu sau indiciu care ar ajuta la descifrarea mesajului pentru a simula condițiile scenariului în care omenirea ar primi cu adevărat un semnal din partea extratereștrilor.

„Ideea este că dacă vom primi vreodată un mesaj de la o civilizație extraterestră, nu am avea niciun feedback. Așa că va trebui să găsim noi înțelesul”, a explicat de Paulis.

Înțelesul din spatele unui mesaj fals din partea extratereștrilor

Acum că mesajul a fost descifrat, următorul pas este să încercăm să descoperim ce înseamnă și de ce o altă civilizație ne-ar trimite așa un mesaj.

În timp ce publicul este încurajat să trimită orice posibile interpretări ale mesajului, de Paulis lucrează la o carte în care va cuprinde întreg proiectul și înțelesul original al mesajului.

„Sunt șanse mari într-un astfel de scenariu extrem ca atunci când va trebui să atribuim un înțeles mesajului venit din partea unei civilizații extraterestre să nu putem niciodată să cădem de acord asupra unui sens precis”, a mai spus de Paulis.

ExoMars
Nava ExoMars Trace Gas Orbiter, care a transmis semnalul înspre Pământ, studiază atmosfera planetei Marte. Foto: Profimedia Images

Una dintre interpretările cu care a venit Ken Chaffin, care a reușit să descifreze mesajul, este ar putea reprezenta diverși compuși precum hidrogen, carbon, azot și oxigen, care sunt transportați prin spațiu pentru a fi reasamblați în structurile de bază ale vieții.

O altă interpretare este cea în care mesajul este o reprezentare a panspermiei, teoria potrivit căreia viața există în tot universul și se răspândește prin intermediul meteoriților, asteroizilor și planetelor.

La urma urmei, depinde de fiecare observator să interpreteze mesajul precum un test Rorschach – s-ar putea să nu aflăm niciodată ce au încercat să ne spună extratereștrii, potrivit lui Keli Chaffin. „Se poate să fie felul lor de a ne spune: 'Salut!'”

„Cred că pentru mine cea mai entuziasmantă parte a fost șansa de a lucra cu tatăl meu la un proiect atât de unic”, a spus Chaffin. „Nu ne dăm bătuți într-un proiect chiar dacă este considerat aproape imposibil.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic