Amenințare „fără precedent” pentru viața pe Pământ: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație cu bacterii roșii într-un vas în laborator
Cercetătorii avertizează că pericolul pe care îl prezintă bacteriile „în oglindă” este unul fără precedent. Foto: Profimedia Images

Un grup internațional de cercetători și experți de top au avertizat că bacteriile care sunt create în laborator după imaginea „în oglindă” a moleculelor ce se găsesc în natură s-ar putea răspândi în mediu fără a putea fi oprite de sistemul imunitar al organismelor naturale, ceea ce ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața de pe Pământ, scrie The Guardian.

Cu toate că un microb în oglindă viabil ar putea dura cel puțin un deceniu până când va fi creat, riscul pentru oameni, animale și plante este atât de mare încât grupul de 38 de experți a cerut ca oamenii de știință să nu mai urmărească acest obiectiv și ca investitorii să declare clar că nu vor mai susține cercetarea în acest domeniu.

„Pericolul despre care vorbim este fără precedent”, a spus prof. Vaughn Cooper, biolog evoluționist al Universității din Pittsburgh. Bacteriile în oglindă vor putea cel mai probabil să treacă de sistemul imunitar al multor oameni, animale și plante, provocând infecții mortale care s-ar răspândi fără nicio cale de oprire.

Grupul de experți îl include și pe dr. Craig Venter, cercetătorul american care a condus eforturile private pentru secvenționarea genomului uman în anii '90, și pe câștigătorii premiului Nobel, prof. Greg Winter de la Universitatea din Cambridge și prof. Jack Szostak de la Universitatea din Chicago.

Toate moleculele care sunt fundamentale pentru viață, precum ADN-ul, proteinele și carbohidrații, au o proprietate structurală unică ce încă îi uimește pe oamenii de știință.

Ele au o așa-numită asimetrie structurală – sau chiralitate – ceea ce înseamnă că pot avea versiuni alternative (în oglindă), la fel cum omul are mână dreaptă și una stângă, scrie The Independent.

ADN-ul și ARN-ul sunt formate din molecule „de mână dreaptă”, în timp ce proteinele sunt făcute din aminoacizi de „mână stângă”. Chiralitatea acestor molecule dictează reactivitatea lor chimică și felul în care viața interacționează cu alte materii.

Oamenii de știință au creat deja molecule în oglindă mari și funcționale pentru a le studia mai îndeaproape. Au fost făcuți pași chiar și înspre crearea unor microbi în oglindă, deși construirea unui întreg organism din molecule în oglindă depășește nivelul de cunoștințe pe care omenirea le are în acest moment.

Moleculele în oglindă ar putea fi folosite în tratarea bolilor cronice care sunt foarte greu de vindecat, în timp ce microbii în oglindă ar putea face laboratoarele care produc substanțe chimice cu ajutorul insectelor să fie mai protejate de contaminare.

Îngrijorările grupului de cercetători au fost dezvăluite într-un raport de 299 de pagini și un articol publicat în revista Science. În afară de riscul infecțiilor mortale, cercetătorii se îndoiesc că microbii ar putea fi păstrați în siguranță sau contracarați de competitori și prădători din natură. Antibioticele existente nu ar face nici ele față.

Autorii raportului susțin că bacteriile și alte organisme în oglindă nu ar trebui create și că subiectul ar trebui mai întâi dezbătut la nivel internațional, înainte ca cercetarea în acest domeniu să poată continua.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a întors în România după 10 ani să dea lovitura cu o afacere. Vanda își făcuse viața la...
Digi FM
Val de reacții după ce Alina Sorescu a anunțat că a divorțat de Alexandru Ciucu după trei ani de lupte prin...
Pro FM
Anna Kournikova, partenera lui Enrique Iglesias, fotografiată într-un scaun cu rotile. Fanii au reacționat...
Film Now
Mesajul vocal trimis de Justin Baldoni către Blake Lively după scena controversată de pe acoperiș: „Este...
Adevarul
Brățările de aur ale dacilor au secrete tulburătoare. Soarta tragică a episcopului care a pus mâna pe Comoara...
Newsweek
Indexarea pensiilor nu este prinsă în buget. Pensionarii pierd 3.900 lei în 2025. Când îi iau înapoi
Digi FM
Theodor Paleologu, critici la adresa lui Călin Georgescu și Crin Antonescu: „Gogomănii monumentale”
Digi World
Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul unei petreceri și cinci trucuri...
Digi Animal World
Aligatorii umbla relaxați pe străzi în Florida. Oamenii sunt terifiați: „Îmi e frica să-mi scot câinele afară”
Film Now
A jucat cu Tom Cruise și Hugh Grant, s-a iubit cu Ben Stiller și era un star al anilor '90. Azi, la 61 de...
UTV
(VIDEO) Jesse Eisenberg a fost in vacanta in Timisoara alaturi de familia sa. „A fost singura data cand am...