Cercetătorii se pregătesc să facă una dintre cele mai neobișnuite călătorii din lumea științei. Ei plănuiesc să transporte un container de antimaterie prin Europa. Fiind extrem de costisitoare și dificil de manevrat, această substanță ar putea fi cheia cunoașterii universului, iar experții de la centrul de cercetare Cern de lângă Geneva știu cum să o transporte, scrie The Guardian.
Antimateria este cel mai scump material de pe Pământ – ar putea costa câteva trilioane de dolari doar ca să faci un singur gram – și nu poate fi creată decât în laboratoare de fizică a particulelor precum Cern.
Antimateria este și foarte greu de manevrat. Dacă intră în contact cu materia obișnuită, cele două se anihilează reciproc, eliberând o explozie puternică de radiații electromagnetice.
Antimatiera poate fi depozitată în siguranță doar prin combinarea atentă a unui set de câmpuri magnetice și electrice puternice în dispozitive speciale.
„Acest lucru face ca transportarea ei să fie foarte dificilă, și totuși suntem aproape de prima noastră călătorie”, a spus prof. Stefan Ulmer, un om de știință de la Cern. „Antimateria are așa de multe să ne spună. De aceea facem asta.”
Transportarea antimateriei va fi o premieră în lumea științei. În lumea ficțiunii, subiectul a fost deja tratat: în cartea Îngeri și demoni, scrisă de Dan Brown și transformată într-un film cu Tom Hanks în 2009, teroriștii fură o canistră de antimaterie din Cern și încearcă să distrugă Vaticanul cu ea.
Șansele ca așa ceva să se întâmple în realitate sunt extrem de mici, potrivit cercetătorilor – cantitățile de antimaterie care vor fi transportate sunt insuficiente pentru a crea o explozie de proporții.
Oamenii de știință vor să studieze particulele întrucât ele ar putea rezolva un mister fundamental. „Credem că Big Bang-ul a produs o cantitate egală de materie și antimaterie. Acestea ar fi trebuit să se anihileze reciproc, lăsând universul format din radiație electromagnetică și aproape nimic altceva”, a explicat Ulmer.
Faptul că universul este plin de galaxii, stele, planete și ființe vii făcute din materie arată că acest concept trebuie să fie unul greșit. Există o asimetrie fundamentală care a favorizat materia și a oprit transformarea universului într-un abis gol și fierbinte.
Din acest motiv, fizicienii vor să studieze diferențele dintre particulele care formează materia și antimateria. Acestea ar putea oferi indicii despre motivul pentru care materia a ajuns să domine universul.
„Încercăm să înțelegem de ce existăm”, a spus cercetătoarea Barbara Maria Latacz de la Cern pentru revista Nature.
Antimateria produsă în Cern va ajunge în orice laborator din Europa
Materia este formată din particule subatomice precum protoni și electroni, în timp ce antimateria constă în particule care includ antiprotoni și pozitroni (așa cum se numesc antielectronii).
Deceleratorul de Antiprotoni de la Cern este un dispozitiv care generează, colectează și studiază antiprotonii.
Experimentul BASE, prin care proprietățile antiprotonilor sunt comparate cu cele ale protonilor, ar putea dezvălui micuțele diferențe ascunse care să explice de ce materia a ieșit victorioasă din lupta contra antimateriei.
Câmpurile magnetice de fundal din apropierea dispozitivului limitează potențialul experimentului, iar oamenii de știință vor să transporte câteva mostre în alte laboratoare.
„Transportându-le într-o nouă locație, putem face măsurători care sunt de 100 de ori mai precise și să obținem o cunoaștere mai profundă despre antiprotoni”, a spus Ulmer.
Pentru a transporta în siguranță antimateria, oamenii de știință de la Cern au construit dispozitive ce conțin magneți supraconductori, sisteme de răcire criogenice și camere de vid unde antiprotonii sunt prinși, evitând contactul cu materia obișnuită. Toate acestea vor fi transportate cu camioane de șapte tone.
Inițial, antiprotonii vor fi transportați în interiorul complexului Cern. Anul următor, containerele vor fi mutate mai departe înspre un laborator special de precizie din cadrul Universității Heinrich Heine din Dusseldorf.
„Pe termen lung, vrem să transportăm [antimateria] în orice laborator din Europa”, a spus Christian Smorra, care conduce operațiunea de transport.
În acest fel, oamenii de știință speră să descopere de ce antimateria aproape că a dispărut cu totul din univers. Ar putea fi un moment de cotitură, potrivit lui Ulmer.