Analiză Joe Biden, Donald Trump și Ucraina, între sprijin final și viitor incert

Data publicării:
profimedia-0778450775
Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Pe măsură ce mandatul său se apropie de sfârșit, Joe Biden sporește gesturile financiare și militare în favoarea Kievului. Este o ultimă încercare de a întări Ucraina în războiul său cu Rusia, pe care Donald Trump promite să-l încheie, se arată într-o analiză Liberation.

Cu câteva săptămâni înainte de transferul puterii la Washington, Joe Biden își aruncă ultimele forțe în bătălia ruso-ucraineană. În timp ce întoarcerea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea redefini radical termenii sprijinului american pentru Kiev, președintele democrat distribuie miliarde de dolari, epuizând resursele bugetare de care dispune. Lunea trecută, pe 30 decembrie, Joe Biden a anunțat un nou – și poate ultim – pachet de ajutor militar și economic pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ șase miliarde de dolari.

În detaliu, această nouă componentă include 3,4 miliarde dolari ajutor bugetar, 1,25 miliarde dolari ajutor în arme imediat disponibile și preluate din stocurile Pentagonului și 1,22 miliarde dolari destinate achiziționării de arme care vor fi livrate ulterior. Într-o declarație, președintele a precizat că toate creditele alocate în aprilie de Congres Inițiativei de Asistență în Securitate a Ucrainei, care este folosită pentru finanțarea comenzilor de arme către industria de apărare americană în contul Kievului, sunt acum epuizate.

Pe planul securității, acest nou pachet include drone, arme antitanc, muniție pentru sistemele de apărare aeriană Hawk și chiar rachete Stinger, care sunt deosebit de utile împotriva dronelor rusești și iraniene. „Departamentul Apărării livrează sute de mii de obuze de artilerie, mii de rachete și sute de vehicule blindate care vor întări poziția Ucrainei”, a subliniat Joe Biden, arătându-și intenția de a „lucra neobosit” până la sfârșitul mandatului său ca să sprijine armata Kievului.

Încă de pe 10 decembrie, hotărâtă să se grăbească înainte de sosirea lui Trump, administrația Biden a anunțat punerea la dispoziție a 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cota Statelor Unite din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7. Încheiat politic în iunie, în timpul summitului G7 din Italia și finalizat în octombrie la Washington, acest acord de împrumut ar trebui să acopere nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru anul 2025.

Intențiile lui Donald Trump pentru Ucraina, neclare și pentru experți

Ce urmează? Multe vor depinde de intențiile reale ale lui Donald Trump, care a promis în timpul campaniei sale victorioase „să încheie războiul în 24 de ore”, criticând în același timp în mod repetat amploarea cheltuielilor americane pentru Kiev. De când invazia rusă a început în februarie 2022, Congresul SUA a oferit aproape 175 de miliarde de dolari în ajutor militar, economic și umanitar Ucrainei.

Deși pare ceva sigur că miliardarul republican intenționează să-i împingă pe ruși și ucraineni la masa negocierilor, nimeni nu-i știe cu adevărat intențiile – și nici natura concesiilor pe care ar fi gata să le acorde lui Vladimir Putin. Trump a avut grijă să nu dezvăluie mare lucru: „Nu vă pot da aceste planuri pentru că dacă vi le dau, nu voi putea să le folosesc. Este parțial o surpriză”, a afirmat el în septembrie, în timpul unui interviu cu podcasterul controversat, Lex Fridman.

Donald Trump ar putea menține sprijinul militar pentru Ucraina, cu o condiție pentru aliații NATO

Pentru Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra, numirile făcute de Trump de la victoria sa împotriva lui Kamala Harris contribuie și ele la estomparea liniilor. „Înainte de alegeri, având în vedere declarațiile celor apropiați lui Trump, inclusiv actualul vicepreședinte ales JD Vance, era firesc să presupunem că Trump ar putea fi dispus să-i dea lui Putin tot ce vrea”, a scris el pe blogul său, pe 30 decembrie. De atunci, posturile cheie de consilier pentru securitate națională și secretar de stat au revenit unor „șoimi” tradiționali republicani, Mike Waltz și Marco Rubio. „S-a restabilit un anumit echilibru în procesul de elaborare a politicilor pe această temă, iar întrebarea cum să se pună presiune asupra lui Putin a început să fie abordată”, a adăugat profesorul.

Potrivit Financial Times, care se bazează pe surse europene ce au vorbit cu anturajul lui Donald Trump, acesta din urmă ar putea menține sprijinul militar pentru Ucraina, cu condiția ca aliații săi din NATO să-și mărească drastic cheltuielile pentru apărare, până la 5% din PIB. Un obiectiv care depășește cu mult cerințele actuale (2%) și în mare parte incompatibil cu constrângerile bugetare care afectează multe state membre.

Kievul așteaptă cu sufletul la gură planurile lui Donald Trump

În același timp, membrii echipei președintelui ales au scurs câteva idei pentru o încetare a focului în Ucraina, inclusiv amânarea aderării Ucrainei la NATO, crearea unei zone demilitarizate de-a lungul actualei linii de front și desfășurarea de soldați europeni pentru a o asigura. Această ipoteză, adusă în discuție la mijlocul lunii decembrie, la Varșovia, de liderul francez, Emmanuel Macron, și cel polonez Donald Tusk, a fost însă respinsă săptămâna trecută de Moscova. „Cu siguranță nu suntem mulțumiți de propunerile făcute în numele reprezentanților echipei președintelui ales, Donald Trump, care vizează amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru 20 de ani, precum și introducerea unei forțe contingente de menținere a păcii compuse din forțe britanice și europene în Ucraina”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Confruntată cu tranziția politică iminentă din Statele Unite, Ucraina se află mai mult ca niciodată într-o poziție precară, în timp ce pe câmpul de luptă, armata sa pierde teren. Potrivit unei analize efectuate de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul pentru Studierea Războiului, forțele ruse au cucerit aproape 4.000 de kilometri pătrați în Ucraina în 2024, de aproape șapte ori mai mult decât în 2023. Conștient de pericol, Volodimir Zelenski „a avut grijă să se apropie cât mai mult de Trump și și-a mărturisit dorința sinceră pentru o înțelegere diplomatică”, subliniază Lawrence Freedman. În timpul adreselor sale către națiune, Zelenski a spus că dorește „o pace justă” în 2025, promițând totodată că Ucraina va lupta „atât pe câmpul de luptă, cât și la masa negocierilor”.

Ucraina pentru Trump, la fel cum a fost Afganistanul pentru Biden sau Siria pentru Obama

Pentru Zelenski, ca și pentru europeni - care nu pot compensa financiar și militar o eventuală dezangajare de la Washington - unul dintre obiectivele săptămânilor următoare va fi acela de a-l convinge pe Donald Trump că este în interesul lui să susțină în continuare Ucraina. „Dacă Vladimir Putin crede că sprijinul american se apropie de sfârşit, va avea toate motivele să continue să lupte”, avertizează Michael Froman şi Charles Kupchan, experți la think tank-ul Consiliului pentru Relaţii Externe, iar o înfrângere militară a Ucrainei sau un acord de pace foarte defavorabil Kievului vor fi consecințe realiste. Aceste două opțiuni ar constitui un eșec pentru Donald Trump și l-ar face să pară slab pe scena internațională – cum au fost, înaintea lui, Afganistanul pentru Joe Biden sau Siria pentru Barack Obama.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump spune că va redenumi Golful Mexic în „Golful Americii” și nu exclude utilizarea forței militare pentru...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în...
Newsweek
Pensiile pe ianuarie se distribuie de mâine. În ce zi primesc pensionarii banii? Val de vești rele
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...