Iranul a reuşit să producă 55 de kilograme de uraniu îmbogăţit cu o puritate de 20%, nivelul de la care uraniul este considerat „puternic îmbogăţit” şi un pas important în procesul realizării unei arme nucleare, ceea ce arată un un ritm de producţie mai mare decât norma de 10 kilograme pe lună impuse de lege, au declarat autorităţile iraniene, conform Reuters.
Dezvăluirea vine la o zi după discuţiile considerate „constructive” purtate la Viena între oficiali iranieni şi americani pentru resuscitarea acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.
Fostul preşedinte american Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din acest acord.
În noiembrie 2020, parlamentul de la Teheran a adoptat o lege care prevede producerea anuală a cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% şi instalarea de noi centrifuge, decizii care încalcă acordul nuclear semnat în 2015, prin care se urmărea împiedicarea dezvoltării de către Teheran a armei nucleare.
Când va reuşi să producă uraniu îmbogăţit de peste 90%, Iranul va putea construi o armă nucleară
„În mai puţin de patru luni am produs 55 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%, în opt luni vom putea ajunge la 120 de kilograme”, a declarat Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Energie Atomică a Iranului.
Atingerea pragului de 20% puritate, de la care uraniul este considerat „puternic îmbogăţit”, reprezintă un pas important în obţinerea uraniului îmbogăţit la valoarea de 90% , de la care acesta poate fi folosit în scopuri militare - practic, pentru realizarea unei arme atomice.
Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, până pe 16 februarie, Iranul reuşise să producă 17,6 kg de uraniu îmbogăţit până la 20%.
Iranul a început din ianuarie să îmbogăţească uraniul la 20% într-o instalaţie secretă de lângă Fordo, construită în interiorul unui munte. Până în luna ianuarie 2021, Iranul nu îmbogăţise uraniu cu o puritate de peste 4,5%.
Editor : M.L.