Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Data publicării:
Serbia Students Protest in Novi Sad
La demonstrațiile din Novi Sad și Belgrad, protestatarii au cerut guvernului să-și asume responsabilitatea. Sursa foto: Profimedia Images

Școlile din Serbia se vor închide pentru sărbătorile de iarnă cu o săptămână mai devreme decât era planificat anul acesta, deoarece guvernul președintelui naționalist, Aleksandar Vucic, încearcă să oprească protestele anticorupție care au cuprins și sectorul învățământului secundar, scrie The Guardian.

Ministrul Educației, Slavica Đukić Dejanović, a anunțat vineri că școlile primare și secundare din toată țara se vor închide de marți, mai repede decât era preconizat, pe 30 decembrie, invocând îngrijorarea cu privire la siguranța și calitatea educației copiilor pe fondul protestelor „Stop, Serbia”.

Majoritatea populației Serbiei este membră a Bisericii Ortodoxe, care urmează calendarul iulian, iar Crăciunul este sărbătorit oficial pe 7 ianuarie și nu pe 24 sau 25 decembrie.

Vineri, profesorii de la patru sindicate din educație au anunțat că vor intra în grevă în solidaritate cu studenții care au ieșit în stradă după prăbușirea mortală a acoperișului dintr-o gară, luna trecută.

La 1 noiembrie, 14 persoane cu vârsta cuprinsă între șase și 74 de ani au fost ucise când acoperișul de beton al gării principale din Novi Sad, nordul Serbiei, s-a prăbușit pe un peron aglomerat, cu doar câteva luni înainte de finalizarea unei renovări majore a gării. O a 15-a persoană a murit ulterior la spital.

Guvernul s-a grăbit să susțină că acea bucată nu a făcut parte din renovare, dar fotografiile apărute după accident păreau să arate că tone de sticlă și fier au fost adăugate ca parte a proiectului. Aparenta lipsă a inginerilor structurali implicați în renovare, supravegheată de Infrastructure Railways din Serbia și de consorțiul chinez CRIC-CCCC, a ridicat întrebări suplimentare.

La demonstrațiile din Novi Sad și Belgrad, protestatarii au cerut guvernului să-și asume responsabilitatea, susținând că accidentul a fost rezultatul unui sistem care a recompensat loialitatea față de Partidul Progresist Sârb al lui Vučić în detrimentul competenței.

„Dacă faci ceva greșit, ar trebui să fii pedepsit pentru asta”, a declarat pentru Guardian Vanja Šević, o studentă de 22 de ani la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad. „Cu toate acestea, nimeni nu a fost tras în mod corespunzător la răspundere. Vrem ca blocajele să continue până când justiția va fi făcută.”

În zilele de vineri din noiembrie și decembrie, studenții din Serbia au organizat blocaje de 15 minute la facultate la ora 11.52, cu referire la numărul de victime și la ora prăbușirii acoperișului. O amprentă roșie a mâinii a devenit simbolul neoficial al mișcării de protest, pictată pe bannere și pe Podul Varadin din Novi Sad.

Poliția a declanșat și mai multă furie în rândul protestatarilor studenți. La 22 noiembrie, unii studenți aflați la un protest afara Facultății de Arte Dramatice au fost agresați verbal și fizic de persoane care păreau a fi șoferi furioși, dintre care unii au fost identificați de atunci ca deținând funcții oficiale pentru autoritățile municipale.

Guvernul lui Vučić a susținut că protestele tot mai mari sunt finanțate de puteri străine, încercând totodată să-i liniștească pe protestatari. Guvernul a anunțat publicarea documentelor referitoare la renovarea Novi Sad și a oferit o schemă de împrumuturi pentru locuințe la prețuri accesibile tinerilor.

Cu toate acestea, mișcarea de protest studențească a fost surprinzător de largă, chiar și facultatea de teologie ortodoxă a Universității din Belgrad alăturându-se temporar blocajelor rutiere. În ultima săptămână, elevii de liceu din mai multe orașe sârbe s-au alăturat protestelor de la 11.52, unele cu sprijinul profesorilor lor, pentru a cere demiterea lui Dejanović.

O alianță de muncitori și fermieri era de așteptat să se alăture studenților într-un protest amplu duminică după-amiază, în cel mai aglomerat sens giratoriu din Serbia, în Piața Slavija.

Președintele Uniunii Educației din Serbia, Valentina Ilić, a pus la îndoială dacă închiderea timpurie a școlilor va avea efectul dorit de guvern. „Poate că vor fi scoși din școli, dar au creat o problemă și mai mare, pentru că acești copii vor rămâne pe străzi”, a spus ea pentru postul sârb N1.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...