Coreea de Nord face publice primele fotografii cu un centru interzis de îmbogăţire a uraniului

Data publicării:
Kim Jong un, în inspecție la un centru de îmbogățire a uraniului
Kim Jong un, în inspecție la un centru de îmbogățire a uraniului. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a publicat, vineri, pentru prima dată, fotografii care arată centrifuge care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce conducătorul Kim Jong Un a vizitat un centru pentru îmbogăţirea uraniului şi a cerut mai mult armament pentru a spori arsenalul, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Relatările presei de stat privind vizita lui Kim la Institutul pentru Arme Nucleare şi la o bază de producţie pentru materiale nucleare pentru armament au fost însoţite de primele fotografii cu centrifugele, oferind o imagine rară din interiorul programului nuclear al Coreei de Nord, care este interzis prin mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Fotografiile îl înfăţişează pe Kim mergând printre şiruri lungi de centrifuge de metal, maşini care îmbogăţesc uraniul. Reportajul nu a precizat clar când a avut loc vizita, nici localizarea centrului.

Kim le-a cerut muncitorilor să producă mai multe materiale pentru arme nucleare tactice, afirmând că arsenalul nuclear al ţării este vital pentru confruntarea ameninţărilor din partea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora.

Armele sunt necesare pentru ”auto-apărare şi capacitatea unui atac anticipativ”, a afirmat el.

Conducătorul nord-coreean a declarat că ”ameninţările nucleare anti-Coreea de Nord” din partea ”forţelor vasale conduse de imperialişti din SUA” au depăşit linia roşie, potrivit relatării.

Coreea de Nord ar avea mai multe centre pentru îmbogăţirea uraniului. Analiştii afirmă că imaginile din sateliţi au arătat că în ultimii ani s-a construit la centrul principal, Centrul de Cercetări Ştiinţifice Nucleare Yongbyon, inclusiv la fabrica de îmbogăţire a uraniului, sugerând o posibilă extindere.

Uraniul este un element radioactiv care se găseşte în mod natural. Pentru a face combustibil nuclear, uraniul brut trece prin procese din care rezultă un material cu o concentraţie crescută a izotopului uraniu-235.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat, luni, că agenţia de monitorizare nucleară a ONU a observat activităţi care corespund operării unui reactor şi centrului de îmbogăţire de la Yongbyon.

Kim a subliniat nevoia de a creşte numărul centrifugelor astfel încât ”să crească exponenţial” numărul armelor nucleare şi să extindă folosirea unui nou tip de centrifugă pentru a spori producţia de materiale nucleare pentru armament.

Noul tip de centrifugă arată că ţara îşi creşte capacităţile privind combustibilul, a afirmat Ankit Panda de la Centrul Carnegie pentru Pace Internaţională, cu sediul în SUA.

”Kim pare să sugereze, de asemenea, că armele nucleare tactice s-ar baza în principal pe uraniu ca miez”, a spus el.

Acest lucru este de remarcat întrucât Coreea de Nord este mai capabilă să îşi crească stocurile de uraniu îmbogăţit, a afirmat Panda, comparativ cu procesul mai complicat pentru plutoniu.

Coreea de Nord a invitat unii oameni de ştiinţă străini să vadă un centru cu centrifuge la Yongbyon în 2010, dar Jenny Town de la Centrul Stimson din SUA a afirmat că reportajul de vineri aduce primele şi singurele fotografii cu echipamentul.

”Arată cât de avansat a devenit centrul pentru îmbogăţire, ceea ce dă o mai mare credibilitate atât capacităţii cât şi angajamentului lor de a creşte arsenalul de arme nucleare”, a spus ea.

Anterior, Coreea de Nord a oferit fotografii cu ceea ce a afirtmat că sunt focoase nucleare. Ţara a desfăşurat şase teste nucleare între 2006 şi 2017.

Estimările privind numărul armelor nucleare ale Coreei de Nord variază mult. În iulie, un raport al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani a concluzionat că ţara ar fi produs destul material de fisiune pentru a construi până la 90 de focoase nucleare, dar cel mai probabil a asamblat circa 50.

Kim a supravegheat, joi, şi testul unui nou sistem de lansatoare multiple de rachete de 600 de milimetri şi a vizitat o bază de antrenament a armatei, miercuri, potrivit unor alte relatări ale KCNA.

Într-o declaraţie preluată de KCNA, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a criticat o şedinţă recentă, la Seul, a miniştrilor apărării din statele membre ale Comandamentului Naţiunilor Unite, condus de SUA, numind-o ”organizaţie de război”.

Germania s-a alăturat, luna trecută, comandamentului, devenind a 18-a naţiune într-un grup care ajută la monitorizarea graniţei cu Coreea de Nord şi care s-a angajat să apere Coreea de Sud în eventualitatea unui război.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...