Puterile europene la AIEA presează Iranul să dea explicații privind urmele de uraniu descoperite la situri nucleare nedeclarate

Data actualizării: Data publicării:
Imagine din uzina nucleară de la Fordow, Iran
Foto: Profimedia Images

Un proiect de rezoluţie pe care puterile europene l-au prezentat, luni, Consiliului Guvernatorilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică) presează din nou Iranul să explice urmele de uraniu găsite la situri nedeclarate, menţionând, de asemenea, şi alte chestiuni ca interzicerea accesului inspectorilor, a relatează Reuters.

Proiectul la care Reuters a avut acces vine după o rezoluţie adoptată cu un an şi jumătate în urmă prin care regimului de la Teheran i s-a cerut să coopereze de urgenţă cu ancheta lansată de mai mulţi ani de AIEA asupra acestor urme. Noul document insistă asupra urgenţei acestei cooperări şi solicită Iranului, între altele, să permită AIEA să preleveze mostre.

De asemenea, textul aminteşte probleme care au apărut mai recent, cum ar fi interzicerea de către Iran a accesului mai multor experţi de vârf ai AIEA în îmbogăţirea uraniului în echipa de inspecţie. Proiectul ar urma să fie supus la vot săptămâna aceasta, în cadrul reuniunii trimestriale a Consiliului guvernatorilor forului nuclear al ONU.

Iranul va reacţiona dacă Consiliul Guvernatorilor va adopta o rezoluţie împotriva sa, a subliniat, marţi, agenţia de presă semi-oficială Fars, citându-l pe şeful Organizaţiei iraniene a energiei atomice, Mohammad Eslami.

De la rezoluţia din 2022, numărul de situri investigate în legătură cu urme de material nuclear s-a redus de la trei la două, dar Iranul încă nu a explicat cum au ajuns acolo respectivele urme.

Marea Britanie, Franţa şi Germania, cunoscute sub denumirea de E3, susţin adoptarea rezoluţiei, în ciuda temerilor Statelor Unite că un asemenea gest ar putea determina Iranul să răspundă prin escaladarea activităţilor sale nucleare, având în vedere că regimul de la Teheran a luat astfel de măsuri ca răspuns la rezoluţii care l-au vizat în trecut.

E3 susţin că lipsa continuă a Iranului de cooperare cu AIEA şi programul său nuclear care avansează fac necesar un astfel de pas, explică diplomaţii. Cele trei ţări nu ar fi trimis textul dacă nu ar fi fost încrezători că va trece. Doar Rusia şi China s-au opus ultimei rezoluţii împotriva Iranului.

Iranul ar avea suficient uraniu îmbogățit pentru trei bombe atomice

Iranul îmbogăţeşte uraniu la o puritate de până la 60%, aproape de 90% din nivelul necesar pentru producerea de arme nucleare, şi a acumulat suficient material îmbogăţit la primul nivel - dacă va fi îmbogăţit în continuare - pentru trei bombe nucleare, potrivit criteriilor AIEA.

Puterile occidentale afirmă că nu există o justificare civilă credibilă pentru îmbogăţirea uraniului la acest nivel, iar AIEA susţine că nicio altă ţară nu a făcut acest lucru fără a produce arme nucleare. Iranul insistă, însă, că obiectivele sale sunt în întregime paşnice.

Proiectul citat mai arată că, dacă Iranul nu cooperează, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, ar putea întocmi un raport „cuprinzător”, care ar creşte şi mai mult presiunea asupra Iranului.

„Eşecul continuu al Iranului de a asigura cooperarea necesară, deplină şi fără ambiguitate cu AIEA pentru a rezolva toate problemele nesoluţionate poate necesita întocmirea, de către directorul general, a unei evaluări cuprinzătoare şi actualizate cu privire la posibila prezenţă sau utilizare a materialelor nucleare nedeclarate”, se arată în document.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...