„Acordul secolului” pe care Arabia Saudită îl pregătește pentru Trump. De la „stat paria” la jucător cheie în negocierile cu Iranul

Data publicării:
Donald Trump și Mohamed bin Salman
La cinci ani de când Donald Trump anunța „acordul secolului” în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită are un nou plan pentru a pune presiune pe SUA să restabilească pacea în regiune. Foto: Profimedia Images

În timp ce Orientul Mijlociu se pregătește pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Arabia Saudită caută să ajungă la un acord cu Washingtonul care să reflecte mai bine statutul geopolitic în ascensiune al Riadului și schimbările vaste prin care a trecut regiunea în ultimii patru ani, scrie Newsweek. Analiștii spun că următorul președinte al Statelor Unite va trebui să se folosească de legăturile apropiate cu Israelul pentru a continua procesul de creare a unui stat palestinian, dacă dorește normalizarea relațiilor dintre statele arabe și Israel.

Victoria lui Trump din noiembrie a venit într-un moment în care negocierile dintre SUA și Arabia Saudită privind normalizarea relațiilor dintre saudiți și israelieni, securitatea în regiune și cooperarea mai strânsă în unele domenii, precum dezvoltarea nucleară, rămân blocate.

„Există un lucru crucial pe care administrația Trump trebuie să îl înțeleagă bine: este o iluzie din partea lor să creadă că Arabia Saudită se va alătura Acordurilor Abraham fără să primească nimic la schimb”, a spus analistul saudit Salman al-Ansari.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pus tot mai mult sub semnul întrebării ideea unui stat palestinian, în timp ce forțele armate israeliene poartă de mai bine de un an un război împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza, iar aliații lui de extremă dreaptă discută deschis despre posibilitatea anexării Cisiordaniei.

Pentru Arabia Saudită, rezolvarea conflictului rămâne înrădăcinată în inițiativa de pace arabă – o propunere în 10 puncte prezentată inițial de saudiți și susținută apoi de Liga Arabă în 2002.

Planul cere ca Israelul să renunțe la toate teritoriile ocupate după Războiul de Șase Zile din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, părți din Cisiordania, Înălțimile Golan și alte teritorii ocupate, în schimbul unui acord de pace cuprinzător arabo-israelian, garanții de securitate și recunoaștere reciprocă.

„O combinație de optimism și pesimism”

Arabia Saudită privește revenirea lui Trump la Casa Albă cu „o combinație de optimism și pesimism”, potrivit lui Ansari.

Optimismul vine de la faptul că Trump a lucrat în primul său mandat la consolidarea parteneriatului economic SUA-Arabia Saudită. Pesimismul vine de la persoanele pe care Trump le-a ales să facă parte din noua sa administrație, în special următorul ambasador american în Israel, guvernatorul Mike Huckabee, „care pare să fie de extremă dreapta în privința sprijinului pentru Israel și a ignorării legilor umanitare și internaționale fundamentale”, a explicat Ansari.

„Cred că Trump i-a dat Israelului mai mult decât și-au imaginat ei vreodată în prima sa administrație”, a adăugat analistul saudit. „Și ar fi înțelept pentru el să culeagă roadele fiind în măsură să aștepte ca ei să îi ofere ceva – un plan de pace serios cu palestinienii.”

CHINA BEIJING WANG YI SAUDI ARABIA IRAN TALKS (CN)
Negocierile dintre Arabia Saudită și Iran au fost intermediate de China. Foto: Profimedia Images

În timpul primului său mandat, Trump a cultivat legături apropiate cu Arabia Saudită și familia regală, în special cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care a ajuns conducătorul de facto al țării în acea perioadă.

Trump a lăudat posibilitatea ca SUA să vândă și mai multe arme Arabiei Saudite și s-a opus încercărilor Congresului american de a bloca vânzarea de arme din cauza îngrijorărilor legate de nerespectarea drepturilor omului în războiul din Yemen.

Președintele Joe Biden și-a început mandatul adoptând o poziție mult mai rece față de Arabia Saudită, referindu-se la regatul saudit drept o națiune „paria” și oprind transferul de arme către Riad în 2021.

Noul „acord al secolului” și restabilirea legăturilor diplomatice dintre Riad și Teheran

Trump a stârnit furia saudiților, totuși, în primul său mandat, în special în februarie 2020, atunci când a anunțat împreună cu Netanyahu un nou plan, pe care l-a numit „acordul secolului”, pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Propunerea a fost refuzată de Arabia Saudită, precum și de Hamas și Autoritatea Națională Palestiniană. Acum, saudiții au propriul lor „acord al secolului” pe care vor să i-l prezinte lui Trump.

Trump a mai luat și alte decizii controversate aspru criticate de statele arabe, precum mutarea ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și recunoașterea anexării Înălțimilor Golan care fac parte din teritoriul Siriei.

Cu toate că palestinienii au respins și Acordurile Abraham din 2020, ele au fost susținute până la urmă de țări arabe precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan și reprezintă un pas important înspre normalizarea relațiilor cu Israelul.

Trump a încercat în trecut să coalizeze partenerii arabi împotriva Iranului, dar Riadul a ales între timp să stabilizeze relația tensionată cu Teheranul prin refacerea legăturilor diplomatice într-un acord intermediat de China în martie 2023.

„Regimul iranian arată o flexibilitate fără precedent din cauza presiunilor economice și a atacurilor israeliene, ceea ce face ca dialogul privind o nouă formulă pentru acordul nuclear să devină posibil. Arabia Saudită va juca un rol major în orice viitoare negocieri datorită dezvoltării relației sale cu Iranul”, a explicat Azam al-Shdadi, un expert saudit în afaceri externe și membru al Asociației de Științe Politice a Universității Kingston.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025