Președintele american Joe Biden și prințul saudit Mohammed bin Salman s-au salutat „bătând pumnul” - genul de salut care presupune un contact fizic minim, adoptat în timpul pandemiei de coronavirus -, în loc să-și strângă mâna, vineri, în timpul vizitei pe care liderul de la Casa Albă o face în Arabia Saudită. Vizita lui Joe Biden este urmărită cu mare interes, atât din punct de vedere al limbajului corporal, cât și al retoricii, în contextul în care Statele Unite vor să reseteze relațiile cu Arabia Saudită, stat pe care președintele american l-a numit „paria”, după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, despre care serviciile de informații americane afirmă că a avut loc cu aprobarea prințului saudit.
Oficialii de la Casa Albă au muncit mult la aranjarea întâlnirii dintre Joe Biden și prințul saudit, cunoscut sub acronimul MbS, pe care președintele SUA l-a criticat pentru rolul său în uciderea jurnalistului și opozantului politic Jamal Khashoggi, scrie Reuters.
În cele din urmă, întâlnirea celor doi a început printr-un salut cu pumnul strâns în fața palatului regal din Jeddah, ceea ce - comentează Reuters - va rămâne probabil imaginea definitorie a vizitei președintelui american, care promisese odată să transforme Arabia Saudită într-un stat „paria”.
În schimb, Joe Biden i-a strâns mâna regelui Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, potrivit Reuters, care citează agenția de stat SPA.
Casa Albă anunțase că Joe Biden va încerca să reducă contactul direct, cum ar fi strânsul mâinii, în timpul vizitei sale în Isael și Arabia Saudită, din cauza riscurilor de Covid-19. Însă președintele american, un politician căruia îi place să-și bată interlocutorii pe spate și este cunoscut pentru stilul său natural, a fost văzut în repetate rânduri strângând mâini în timpul vizitei din Israel, de la președinte și prim-ministru, până la oficiali de rang mai mic cu care s-a întâlnit.
La sosirea pe aeroportul din orașul-port Jeddah, Joe Biden a fost întâmpinat de prințul Khalid al-Faisal, guvernatorul provinciei Mecca, nu de prințul bin Salman, conducătorul de facto al regatului.
În mod normal, Casa Albă anunță înainte de aterizare numele oficialilor care îl întâmpină pe președinte, dar de data aceasta detaliile au venit după ce Joe Biden părăsise aeroportul.
Când fostul președinte Donald Trump, care avea relații strânse cu Mohammed bin Salman, a vizitat Arabia Saudită în 2017, a fost întâmpinat de regele Salman, care a avut foarte puține apariții publice în ultima vreme.
Ce vor discuta Biden și bin Salman
În timpul vizitei sale în Arabia Saudită, Joe Biden este așteptat să discute despre drepturile omului, unul din capitolele care au dus la răcirea relațiilor după ce serviciile americane de informații au ajuns la concluzia că prințul saudit bin Salman a aprobat în mod direct în 2018 asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post. Prințul saudit neagă orice legătură cu uciderea jurnalistului, care a avut loc la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.
Preşedintele american Joe Biden doreşte să „recalibreze” relaţiile SUA cu Arabia Saudită, nu să le rupă, şi va discuta cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman despre drepturile omului şi petrol, afirmă principalul consilier politic şi militar al Casei Albe, Jake Sullivan.
Consilierul Casei Albe nu a lămurit însă dacă Joe Biden va aborda în întrevederea cu Mohammed bin Salman cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, crimă pentru care serviciile secrete americane îl consideră direct responsabil pe prinţul moştenitor saudit.