Arabia Saudită și Iran reiau legăturile, într-un acord intermediat de Beijing. China, o nouă provocare pentru SUA în Orientul Mijlociu

Data publicării:
a member of the Political Bureau of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and director of the Office of the Foreign Affairs Commission of the CPC Central Committee, attends a closing meeting of the talks between the Saudi delegation led by Musaad bin Mohammed Al-Aiban (L), Saudi Arabia's Minister of State, Member of the Council of Ministers and National Security Advisor, and Iranian delegation led by Admiral Ali Shamkhani (R), Secretary of the Supreme National Security Council of Iran, in Beijing, capital of China, March 10, 2023.
Negocierile dintre Arabia Saudită și Iran au fost intermediate de China. Foto: Profimedia

Iranul şi Arabia Saudită au convenit să reia relaţiile diplomatice, a anunţat media de stat iraniană, citând un comunicat comun al celor două state. Dialogul dintre cele două țări, care au rupt relațiile în urmă cu peste șapte ani, a fost intermediat de China, care, potrivit analiștilor, își face pași tot mai apăsați pentru consolidarea rolului de lider în regiunea Orientului Mijlociu. Restabilirea relațiilor între cele două țări va avea consecințe globale, de la conflictul din Yemen, unde fiecare parte susține câte o tabără, până la Casa Albă, care este un aliat al saudiților, dar inamic declarat al Teheranului.

„Iranul şi Arabia Saudită au convenit în urma tratativelor să reia relaţiile diplomatice şi să redeschidă ambasadele şi reprezentanţele diplomatice într-un interval de maximum două luni”, a transmis vineri agenţia de presă iraniană Irna, potrivit AFP, peluată de Agerpres.

Iranul şi Arabia Saudită au rupt relaţiile în 2016, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit. Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.

Un dialog între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită fusese iniţiat la Bagdad, însă ultima reuniune s-a desfăşurat în aprilie 2022. Ministrul iranian a avut o scurtă întâlnire cu omologul său saudit în marja unei reuniuni regionale în Iordania în decembrie 2022.

Anunţul de vineri vine după negocierile purtate la Beijing de reprezentanţi ai celor două importante state din Orientul Mijlociu.

SUA „salută” acordul, dar fără optimism

Administraţia Biden a „salutat” vineri anunţul privind restabilirea în următoarele două luni a relaţiilor diplomatice între Riad şi Teheran, însă a precizat că „rămâne de văzut dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile”, potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei americane.

Pentru Washington, acest acord reprezintă o oportunitate de a pune capăt războiului civil în Yemen, unde Arabia Saudită şi Iranul susţin tabere opuse.

„Ne-ar plăcea ca acest război din Yemen să se încheie şi acest acord ar putea permite să ajungem la această finalizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Arabia Saudită conduce coaliţia ce susţine guvernul yemenit, în timp ce Iranul este suspectat că oferă ajutor rebelilor houthi, de confesiune şiită.

Însă executivul american nu este optimist.

„Vom vedea. Trebuie într-adevăr să vedem dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile legate de acord. Acesta nu este un regim obişnuit să se ţină de cuvânt”, a adăugat John Kirby.

Aliate ale Arabiei Saudite, SUA sunt inamic înveterat al Iranului.

Consecințe asupra conflictului din Yemen

De la războiul din Yemen la influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu, restabilirea legăturilor dintre Arabia Saudită şi Iran va avea repercusiuni în întreaga regiune şi dincolo de ea, potrivit opiniilor unor analişti consultați de AFP, mai scrie Agerpres.

Având în vedere că cele două puteri regionale susţin părţile beligerante în mai multe conflicte din regiune, cum este cazul în Yemen, anunţul apropierii lor a fost cu atât mai neaşteptat, afirmă analista Dina Esfandiary de la International Crisis Group.

„Sentimentul general (...) era că saudiţii erau deosebit de frustraţi şi considerau că restabilirea legăturilor diplomatice este atuul lor”, a explicat ea. „Aşa că impresia era că (acest subiect) era ceva în privinţa căruia nu vor ceda”, a spus ea, adăugând însă că „este foarte salutar că au făcut-o”.

Analistul Hussein Ibish admite că a fost, de asemenea, surprins de anunţ, care reprezintă, în opinia sa, „o evoluţie majoră în diplomaţia Orientului Mijlociu”.

Repercusiunile acordului vor fi resimţite în Yemen, unde guvernul, susţinut de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, luptă cu rebelii houthi susţinuţi de Iran din 2015. Începând de sâmbătă, la Geneva urmează să aibă loc discuţii între guvern şi rebelii houthi cu privire la un posibil schimb de prizonieri.

În schimbul restabilirii legăturilor cu Riadul, „este foarte probabil ca Iranul să se fi angajat să facă presiuni asupra aliaţilor săi din Yemen pentru a fi mai cooperanţi în vederea rezolvării conflictului din această ţară”, a estimat Ibish. El a avertizat însă că „nu ştim încă ce compromisuri s-au făcut în culise”.

Siria, următorul pas?

Prin restabilirea legăturilor cu Iranul, Arabia Saudită pare să urmărească o vastă ofensivă diplomatică, care a determinat-o deja să se apropie de Qatar şi Turcia.

Pentru unii experţi, lipsa de progres în dosarul nuclear iranian, acordul din 2015 fiind muribund de la ieşirea unilaterală a SUA în 2018, determină Arabia Saudită să se repoziţioneze pentru a se asigura că Teheranul nu depăşeşte nişte linii roşii.

„Cum tensiunile dintre Iran şi Statele Unite nu se domolesc, Arabia Saudită ştie că va trebui să joace un rol mai proactiv în gestionarea relaţiilor sale cu Iranul”, notează Torbjorn Soltvedt de la firma de informaţii privind riscurile Verisk Maplecroft.

Potrivit lui Aron Lund, membru al think tank-ului Century International, Siria ar putea fi următorul pas în această strategie diplomatică saudită. Regatul saudit a rupt legăturile cu Damascul în 2012, la un an după izbucnirea războiului civil în Siria, în special din cauza legăturilor strânse dintre regimul lui Bashar al-Assad şi cel de la Teheran. Restabilirea legăturilor dintre Riad şi Teheran ar putea duce, prin urmare, la o „apropiere între Arabia Saudită şi Siria”, spune Lund.

China contestă poziția SUA în Orientul Mijlociu

Apropierea dintre Teheran şi Riad consacră şi rolul de prim plan pe care China doreşte să îl ocupe în Orientul Mijlociu, potrivit analiştilor. În pofida angajamentului său tot mai mare în regiune, cu o vizită în decembrie a preşedintelui chinez Xi Jinping la Riad, China era percepută ca fiind reticentă în a se implica în dosarele spinoase din Orientul Mijlociu.

Acordul Teheran-Riad arată însă că Beijingul este pregătită să joace un rol de lider în regiune, „o victorie diplomatică pentru China şi o ruptură semnificativă faţă de abordarea regională pe care a adoptat-o până acum”, subliniază Jonathan Fulton de la Consiliul Atlantic. O schimbare de paradigmă, care urmăreşte, printre altele, „contestarea dominaţiei Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, consideră el.

În opinia lui Hussein Ibish, preşedintele american Joe Biden va fi totuşi sensibil la stabilitatea pe care acest acord o va aduce regiunii. Şi aceasta deoarece „administraţia Biden a deschis calea subliniind necesitatea urgentă de a promova diplomaţia în gestionarea conflictelor din Orientul Mijlociu, în special în regiunea Golfului”, a adăugat el.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un tânăr a transformat o Tesla distrusă în cea mai ușoară și rapidă mașină Tesla din lume: A aruncat de pe ea...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
elon musk si vladimir putin
Relația lui Elon Musk cu Rusia și Putin ar trebui investigată de Pentagon. Doi senatori democrați cer ca...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului