Guvernul malaezian a aprobat reluarea căutărilor pentru a încerca recuperarea avionului companiei Malaysia Airlines, care a dispărut misterios acum peste 10 ani, în martie 2014. De acest lucru se va ocupa o firmă de explorare marină, care va primi 70 de milioane de dolari dacă va găsi epava aeronavei.
„Propunerea unei operaţiuni de căutare de către (societatea americană de explorări) Ocean Infinity este solidă şi merită examinată", a declarat presei ministrul malaezian al transporturilor, Anthony Loke, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Cursa MH370 a dispărut de pe ecranele radarelor la data de 8 martie 2014, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur, cu 239 de oameni la bord. Deşi destinaţia zborului era Beijing, datele înregistrate de radare şi de sateliţi au arătat că aeronava a deviat de la traseul de zbor. Investigatorii sunt de părere că avionul, o aeronavă Boeing 777, s-a prăbuşit undeva în sudul îndepărtat al Oceanului Indian.
O altă serie de căutări subacvatice private, lansată tot de Ocean Infinity, cu ajutorul dronelor submarine s-au încheiat în mai 2018 fără a fi găsită vreo urmă a aeronavei. Căutările anterioare, desfăşurate pe o suprafaţă de 120.000 km2 în sudul Oceanului Indian, în largul Australiei, pe baza analizei traiectoriei posibile a aparatului, au fost suspendate în ianuarie 2017, după ce, la fel, nu au scos la iveală nicio urmă a aeronavei.
Ocean Infinity va primi 70 de milioane de dolari - aceeaşi sumă anunţată şi data trecută - dacă va reuşi să găsească rămăşiţe „substanţiale", a menţionat Loke într-o conferinţă de presă.
La bordul avionului dispărut se aflau şi peste 150 de pasageri chinezi, ale căror rude cer despăgubiri, de la Malaysia Airlines, Boeing, Rolls-Royce, care a produs motoarele aeronavei, şi de la grupul de asigurare Allianz, între alţii.
Editor : C.S.