Hamas și-a propus să șteargă ani întregi de eforturi americane pentru a aduce pacea în Orientul Mijlociu. Iar strategia teroriștilor pare să funcționeze, în contextul noului conflict, care a blocat dialogul dintre Arabia Saudită și Israel, state ce se pregăteau să semneze un acord pentru normalizarea relațiilor. Tensiunile mocnite din regiune au luat amploare la începutul lunii octombrie, când problema palestiniană, ignorată de Israel, dar și de statele arabe care au încheiat acorduri cu Ierusalimul, a revenit pe agenda publică, odată cu războiul care a declanșat ample mișcări de stradă în occident și în spațiul islamic, transmite businessinsider.
Cu toate că războiul Israelului cu teroriștii Hamas a stârnit furie în regiune, punând în pericol ani de negocieri pentru pace, liderii Arabiei Saudite și ai Emiratelor Arabe Unite susțin că momentan nu renunță la angajamentele cu Israelul.
La începutul lunii octombrie, președintele Joe Biden era pe cale să obțină un succes istoric - normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, cea mai puternică țară din Orientul Mijlociu, discuțiile făcând parte dintr-un proces amplu, care a început în 2020, în timpul președinției lui Donald Trump, când Bahrainul, Emiratele Arabe Unite, urmate de Maroc și Sudan au fost de acord să stabilească relații diplomatice cu Israelul.
Procesul de normalizare a relațiilor dintre Israel și aceste state, mediat de SUA, a decurs atât de ușor pentru că a ignorat cea mai dificilă problemă care trenează de aproape un secol pe agenda Orientului Mijlociu - problema palestiniană.
Însă la 7 octombrie, ignorarea acestei probleme a devenit imposibilă, fiind evident că unul dintre obiectivele Hamas a fost dus la îndeplinire.
Răspunsul Israelului în Gaza, după atacurile lansate de teroriștii Hamas, a determinat populațiile din Bahrain, Egipt și Maroc să iasă în stradă și să le ceară conducătorilor să pedepsească statul evreu și să pună punct relațiilor diplomatice cu acesta.
Joi, Bahrainul, unul dintre semnatarii inițiali ai acordurilor Abraham din epoca Trump, și-a retras ambasadorul din Israel și a întrerupt relațiile cu Ierusalimul. În contrapartidă, și ambasadorul israelian în Bahrain a părăsit țara. Ulterior, și Israelul a confirmat că șeful misiunii a revenit în centrală, dând asigurări că relațiile rămân stabile, dar că diplomatul a fost nevoit să părăsească postul din rațiuni de securitate.
Statele arabe care vor dori să facă pace cu Israelul s-ar putea confrunta cu reacții interne violente
"Crimele de război israeliene în Gaza și creșterea violenței și opresiunii în Cisiordania alimentează o furie imensă în spațiul arabo-islamic", a declarat pentru Insider Giorgio Cafiero, director executiv al Gulf State Analytics.
Mulți lideri regionali au fost zguduiți de Primăvara arabă, care a doborât câteva guverne din Orientul Mijlociu în urmă cu mai bine de un deceniu și se tem de urmările unei noi revolte.
"Orice guvern din lumea arabă care ar lua în considerare aderarea la acordurile Abraham s-ar confrunta cu potențiale reacții interne și regionale. Ținând cont că legitimitatea unora dintre acestea este contestată la nivel intern, nu se poate aștepta nimeni ca acestea să adere la Acordurile Abraham - cel puțin nu în viitorul apropiat", a mai declarat Cafiero.
Iranul a pierdut din puterea regională, odată cu normalizarea relațiilor dintre Israel și statele arabe
Acest lucru a făcut probabil parte din planul Hamas de la început, mai spun experții. Procesul de normalizare a relațiilor dintre arabi și israelieni a erodat puterea regională a Iranului, principalul susținător al Hamas.
Iranul a căutat mult timp să se prezinte ca fiind puterea regională cea mai implicată în cauza palestiniană. Liderii arabi se tem de faptul că Iranul va genera o prăpastie între ei și popoarele lor, dacă nu reușesc să atenueze furia internă generată de distrugerile pe care Israelul le provoacă în Gaza, a mai explicat Cafiero.
"Întrebarea care se pune acum este dacă o țară sau țările care au aderat la acordurile Abraham în 2020 ar ieși din acordurile diplomatice cu Israelul drept răspuns la conflictul în curs de desfășurare. Se presupune că ar există o limită a masacrului Israelului în Gaza, peste care țările arabe să nu poată trece și să se retragă din Acordurile Abraham. Însă care ar fi limita?", s-a mai întrebat el, fără să poată da un răspuns concludent.
Însă speranța, oricât de firavă, rămâne vie pentru cei care vor să vadă că diplomația va învinge.
Oficialii Arabiei Saudite au declarat că rămân angajați în negocierile privind normalizarea legăturilor cu Israelul, a declarat Casa Albă, dar probabil că ar cere concesii din partea SUA și a Israelului pentru a relua procesul, iar Emiratele Arabe Unite și-au reafirmat angajamentul față de Acordurile Abraham, a relatat Jewish News Syndicate.
Orly Goldschmidt, purtătorul de cuvânt al ambasadei Israelului în Marea Britanie, a insistat că legăturile cu Bahrainul au rămas strânse, în ciuda declarației statului privind retragerea ambasadorului său.
"Dorim să clarificăm că nu a fost primită nicio notificare sau decizie din partea guvernului din Bahrain și a guvernului din Israel în ceea ce privește rechemarea ambasadorilor. Relațiile dintre Israel și Bahrain sunt stabile", a spus acesta.
Dar cu cât campania Israelului în Gaza continuă, iar imaginile cu dezastrul lăsat în urmă fac înconjurul lumii, cu atât mai mult furia la nivel internațional va lua amploare, punând o presiune uriașă asupra liderilor arabi pentru a acționa în consecință.
Iar acesta este un pericol de care Biden pare să fie extrem de conștient, CNN relatând că oficialii americani avertizează Israelul cu privire la repercusiunile atacurilor sale în Gaza, care ar putea conduce la retragerea sprijinului acordat Ierusalimului.
Editor : Andreea Smerea