Administrația Biden a decis să ridice interdicția privind vânzările de arme ofensive către Arabia Saudită, au declarat vineri pentru Reuters cinci surse familiarizate cu această chestiune, anulând o politică veche de trei ani de presiune asupra regatului pentru a stopa războiul din Yemen.
Administrația a informat Congresul în această săptămână cu privire la decizia sa de a ridica interdicția, a declarat un consilier al Congresului. O sursă a spus că vânzările ar putea fi reluate încă de săptămâna viitoare. Guvernul SUA a continuat vineri după-amiază cu informări cu privire la o vânzare, a declarat o persoană informată cu privire la acest subiect.
„Saudiții și-au îndeplinit partea lor de înțelegere, iar noi suntem pregătiți să ne-o îndeplinim pe a noastră”, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.
Conform legislației americane, acordurile internaționale majore privind armele trebuie să fie revizuite de membrii Congresului înainte de a deveni definitive. În ultimii ani, parlamentarii democrați și republicani au pus la îndoială furnizarea de arme ofensive Arabiei Saudite, invocând aspecte precum victimele civile ale campaniei sale din Yemen și o serie de probleme legate de drepturile omului.
Însă această opoziție s-a atenuat pe fondul tulburărilor din Orientul Mijlociu, după atacul mortal al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și din cauza schimbărilor în desfășurarea campaniei din Yemen.
Nivelul de amenințare în regiune a crescut de la sfârșitul lunii trecute, Iranul și puternicul grup Hezbollah din Liban, susținut de Iran, promițând să riposteze împotriva Israelului după ce șeful politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran.
Administrația Biden a negociat, de asemenea, un pact de apărare și un acord de cooperare nucleară civilă cu Riadul, ca parte a unui acord amplu care prevede normalizarea relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul, deși acesta rămâne un obiectiv greu de atins.
Din martie 2022 - când saudiții și rebelii Houthi au intrat într-un armistițiu coordonat de ONU - nu au mai existat atacuri aeriene saudite în Yemen, iar atacurile din Yemen spre regat au încetat în mare parte, a declarat oficialul administrației.
Biden a adoptat o poziție mai dură cu privire la vânzările de arme către Arabia Saudită în 2021, făcând referire la campania regatului împotriva rebelilor Houthi, aliați ai Iranului, în Yemen, care a provocat numeroase victime civile.
Războiul din Yemen este văzut ca una dintre numeroasele lupte prin proxi dintre Iran și Arabia Saudită. Rebelii Houthi au înlăturat din Sanaa un guvern susținut de Arabia Saudită la sfârșitul anului 2014 și se află în război împotriva unei alianțe militare conduse de Arabia Saudită din 2015, un conflict care a ucis sute de mii de oameni și a lăsat 80% din populația Yemenului dependentă de ajutor umanitar.
„Efectuăm în mod regulat lovituri aeriene pentru a degrada capacitățile Houthi, un efort care este în desfășurare și va continua împreună cu o coaliție de parteneri", a declarat înaltul oficial al administrației americane.
„I-am desemnat pe rebeli Houthi drept Teroriști Globali Special Desemnați și vom impune sancțiuni și costuri suplimentare rețelelor de traficanți și aparatului militar houthi. Această presiune va continua să crească în următoarele săptămâni", a spus oficialul.
Editor : A.C.