Israelul și întreaga regiune se pregătesc pentru eventualitatea unui atac al Iranului. Cine îi apără pe israelieni

Data actualizării: Data publicării:
Ierusalim. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto/ Profimedia Images
Ierusalim. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto/ Profimedia Images

În timpul interceptării atacului iranian asupra Israelului, de acum patru luni, țările arabe din coaliția condusă de SUA, inclusiv Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au participat, ajutând, de fapt, la apărarea Israelului; aceste națiuni trebuie acum să decidă dacă să ajute din nou la apărare, câștigând potențial favorurile SUA, dar riscând și critici din partea Iranului. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a informat Israelul cu privire la schimbările actuale şi viitoare ale forţelor americane din Orientul Mijlociu, a declarat vineri Pentagonul, pe fondul ameninţărilor cu un atac din partea Iranului şi a aliaţilor săi Hamas şi Hezbollah.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că este „datoria” Iranului să răzbune moartea la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, un asasinat pe care Iranul l-a atribuit Israelului.

Care sunt opțiunile de atac ale Iranului

Rămâne neclar cum va răspunde Iranul la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh pe teritoriul său. Opțiunile includ un atac direct asupra Israelului, așa cum a scris New York Times miercuri, și care ar fi fost ordonat de ayatollahul iranian Ali Khamenei, sau atacuri separate ale unor proxi ai Iranului - Hezbollah în Liban, milițiile proiraniene din Siria și Irak și rebelii Houthi în Yemen. Alternativ, un atac coordonat care implică aceste grupări ar putea fi o variantă de lucru, scrie ynetnews.com.

Ca urmare a asasinării lui Haniyeh și a lui Fuad Shukr, unul dintre liderii Hezbollah, săptămâna trecută, o altă întrebare presantă este ce țări arabe vor ajuta la interceptarea oricărui atac asupra Israelului.

Ce fac SUA

Pentagonul a precizat că secretarul Apărării nu a luat încă o decizie finală cu privire la forţele care urmează să fie desfăşurate. Oficiali au declarat pentru Reuters că o gamă largă de opţiuni sunt luate în considerare, inclusiv avioane şi active navale.

Schimbările preconizate vin în contextul în care Statele Unite se pregătesc ca Iranul să îşi pună în aplicare ameninţările de a răspunde la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în urmă cu două zile, la Teheran – una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri de rang înalt din cadrul grupului militant palestinian, în timp ce războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza face ravagii.

Rachetele și dronele care ar putea fi lansate din Irak, Iran sau Yemen ar avea un drum lung de străbătut, traversând mai multe țări. În timpul atacului iranian din 14 aprilie, Israelul și Occidentul nu au rămas singure.

Iordania nu va permite o încălcare a spațiului său aerian

Iordania ar fi interceptat zeci de drone lansate din Iran, unele, aflate în drum spre Ierusalim, fiind doborâte deasupra părții iordaniene a Văii Iordanului și a frontierei dintre Iordania și Siria, amintește ynetnews.com.

După aceste interceptări, Iordania s-a confruntat cu critici dure, în special din partea Iranului, pentru că ar fi ajutat Israelul. Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a precizat ulterior că țara sa nu va permite Iranului sau Israelului să o transforme într-un câmp de luptă și va aborda orice încălcare a spațiului său aerian și orice amenințare la adresa cetățenilor săi, indiferent dacă amenințarea provine din Israel sau Iran.

Pe fondul pregătirilor pentru un posibil nou atac, ministrul de Externe Safadi a reiterat mesaje similare în timpul unei conferințe de presă cu ministrul de Externe al Luxemburgului, Xavier Bettel. El a declarat: "Trebuie să fim mereu vigilenți la frontierele noastre. Nu vom permite nimănui să transforme Iordania într-un câmp de luptă. Trebuie să ne protejăm țara, iar în caz de escaladare, prioritatea noastră este să apărăm Iordania și iordanienii". Acesta a subliniat că Iordania va înfrunta pe oricine va încerca să îi încalce spațiul aerian, indicând că Iordania ar putea răspunde în mod similar la orice atac viitor care implică spațiul său aerian.

Schimb de informații la atacul precedent

Iordania nu este singură. Wall Street Journal a relatat în aprilie despre implicarea unei alianțe de apărare aeriană condusă de SUA în contracararea atacului iranian. Statele arabe ar fi făcut schimb de informații cu privire la planurile Iranului și la datele radar. Iordania a permis utilizarea spațiului său aerian de către avioanele de luptă americane și ale altor aliați și a contribuit la interceptarea dronelor și rachetelor.

Arabia Saudită a dat informații

Ziarul american a mai precizat că rachetele și dronele iraniene au fost detectate la lansare de radarele din statele din Golful Persic, conectate la centrul de operațiuni al SUA din Qatar. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au împărtășit informațiile, dar au refuzat să își deschidă spațiul aerian.

Arabia Saudită ar fi primit informații din Iran cu privire la planul și momentul atacului și le-a transmis Statelor Unite, care au avertizat Israelul. Aceste state arabe înțeleg, probabil, că asistența în interceptare le aduce favoruri din partea SUA, ceea ce ar putea face alianța din nou eficientă, mai scrie ynetnews.com.

Egiptul, în alertă maximă

Egiptul, la rândul său, se ferește de incursiunile în spațiul aerian. În urma atacului Israelului asupra orașului-port Hudaydah din Yemen în urmă cu două săptămâni, ziarul libanez Al-Akhbar, afiliat Hezbollah, a raportat că unitățile egiptene de la graniță sunt în stare de alertă maximă, temându-se că acțiunile rebelilor Houthi ar putea afecta și aviația civilă. Sursele au indicat că "apărarea aeriană este pregătită să doboare orice obiect străin care intră în Egipt".

Astfel, în cazul unor tiruri de rachete Houthi ca parte a unui atac iranian, Egiptul este probabil să intercepteze amenințările care intră în spațiul său aerian.

Israelienii, sfătuiți să facă provizii și să pregătească adăposturile

Pe fondul intensificării tensiunilor regionale, israelienii au primit îndrumări cu privire la ce să facă în cazul unor atacuri asupra țării, în timp ce supermarketurile raportează o creștere a vânzărilor de bunuri de bază, relatează CNN.

Lanțul de supermarketuri Victory din Israel a declarat că vânzările unor bunuri au crescut cu 30%, comparativ cu vânzările obișnuite. Acesta a declarat pentru CNN că oamenii cumpără în principal conserve, cereale, paste făinoase, hârtie igienică, carne congelată, apă îmbuteliată și șervețele igienice.

Municipalitatea din Ierusalim a emis instrucțiuni pentru oameni cu privire la ce trebuie să facă în cazul în care orașul va fi atacat, distribuind un dosar cu o listă a parcărilor care vor fi folosite ca adăposturi și o listă a adăposturilor antiatomice. Acesta a precizat că rezidenții trebuie să poată ajunge la adăposturile antiatomice în 90 de secunde.

„Rezidenții sunt sfătuiți să își curețe și să își pregătească adăposturile antiatomice în avans”, se arată în document.

De asemenea, rezidenții sunt sfătuiți să stocheze suficientă apă și alimente pentru trei zile și să cumpere baterii și lanterne, pe lângă medicamente.

„Rezidenții ar trebui să fie pregătiți pentru pene de curent care ar putea dura mai multe zile. De asemenea, ei ar trebui să fie pregătiți să rămână în adăposturi antiatomice timp de mai multe zile”, se arată în dosar.

Au existat, de asemenea, perturbări ale zborurilor spre și dinspre Israel, Air India devenind cel mai recent transportator internațional care a suspendat serviciile către Tel Aviv.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...