Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat, vineri seară, fără amendamente, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.
Anterior, parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013.
Proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 urmează să intre în dezbaterea plenului Parlamentului.
Raportul favorabil a întrunit 23 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” şi trei abţineri.
Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 50.703,8 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 50.703,8 milioane de lei, potrivit Mediafax.
Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 291,7 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 105 milioane de lei, cu un excedent de 186,7 milioane de lei.
Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1.476 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 1.689 milioane de lei.
Momente vesele în dezbateri
Dezbaterea şi adoptarea acestui proiect de buget a durat mai puţin de un sfert de oră, majoritatea parlamentarilor din opoziţie renunţând să îşi mai susţină amendamentele. La întrebarea preşedintelui Comisiei pentru buget a Camerei, Dan Radu Ruşanu, care a condus şedinţa, dacă există parlamentari care îşi mai susţin amendamentele depuse la comisie, deputatul PPDD Liliana Mincă a răspuns: „Ştim că nu se susţine nimic. Mai are rost?”, potrivit Mediafax.
În timpul votului pe articolele proiectului, rezultatul a fost de fiecare dată acelaşi - 24 de voturi „pentru” din partea parlamentarilor USL, cinci voturi „împotrivă” ale parlamentarilor PDL şi trei abţineri, ale senatorilor şi deputaţilor PPDD.
Această situaţie a determinat amuzamentul membrilor celor două comisii, unii dintre aceştia anunţând în cor rezultatul votului.
Unul dintre parlamentari a spus că, pentru a înlătura monotonia votului, va vota altfel şi s-a amuzat că Ruşanu a anunţat 25 de voturi „pentru”, fapt care i-a luat prin surprindere pe colegii care se obişnuiseră să anunţe de fiecare dată votul.