Ei sunt nemulţumiţi că executivul refuză să reducă TVA de la 24% la 5 la sută la carne şi produse din carne. În schimb, Guvernul vrea să scadă taxele aplicate produselor bio.
500 de angajaţi şi sindicalişti din industria alimentară cer reducerea TVA de la 24% la 5%.
Vestea că Executivul vrea să reducă TVA la produsele bio şi nu la carne şi preparatele din carne a stârnit o adevărată revoltă printre producătorii din industria cărnii. Sunt prea puţini români care cumpără astfel de alimente, susţin ei, aşa că impactul măsurii este aproape zero. Piaţa produselor ecologice este de 26 de ori mai mică decât a celor din carne.
Producătorii de carne au rămas doar cu promisiunile de scădere a TVA, după ce ministrul pentru Buget a anunţat că prioritare ar fi alimentele bio.
„Vor fi câteva surprize extrem de plăcute. Premierul ţine foarte mult ca măcar la produsele bio să avem de la 1 ianuarie această scădere a TVA de la 24, la 9%”, a spus Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget.
Reprezentanţii industriei cărnii spun că scăderea este doar praf în ochi. Românii nu îşi permit să mănânce alimente bio. Anual, se cumpără produse ecologice în valoare de 150 de milioane de euro. În acelaşi timp, valoarea pieţei cărnii şi a preparatelor din carne este de 4 miliarde de euro.
„Consumatorul român care cumpără un pachet de paste făinoase cu 3 lei pe pachet nu va sesiza acea diferenţă de la 23 de lei plătită de un consumator de produse bio”, a spusAlex Jurconi, preşedintele ProAgro.
Mai mult, producătorii cred că unii comercianţi ar putea să se folosească de cuvântul „bio” doar pentru a vinde produse cu un TVA mai mic. O taxă de 9 la sută ar însemna o pierdere la buget de 5,5 milioane de euro, estima în trecut chiar premierul Victor Ponta. Mai utilă ar fi reducerea TVA la carne, aşa cum cer producătorii, care spun că pe piaţă se vinde tot mai multă marfă din import, cu preţuri mici.
„Tendinţa de creştere a cantităţii importate este evidentă, în acest an, vom importa 130.000 de tone. Vom realiza o diferenţă de 50.000 de tone, daca aceste tone ar fi fost produse în ţară, ar fi însemnat mii de locuri de muncă în plus”, a spus Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.
„Un consumator ar trebui să aibă acces la un produs la calitate, ieftin, însă banii nu ajung nici la buget, dar nu beneficiază nici consumatorul”, a spus Radu Timiş, preşedintele unui producător de mezeluri.
Reducerea TVA trebuie discutată cu FMI, însă, este greu de crezut că oficialii vor accepta orice reducere a taxelor, în condiţiile în care există deja un gol de peste 15 miliarde de lei în bugetul pe anul viitor.