Blocaj financiar la mai multe primării din județul Iași. La sfârșitului anului aveau în cont bani de la Uniunea Europeană pentru proiecte de dezvoltare, iar în ianuarie 2018 s-au trezit că nu mai primesc bani de la Guvern din cotele de TVA defalcate. Așa se face că edilii nu mai au bani de salarii și administrația locală funcționează la limită. Cel puțin șapte comune sunt în această situație.
La primăria din comuna Hărmănești, angajații nu au mai primit salariile de trei luni de zile. Familia Acaterinei, de exemplu, a rămas fără venit complet. Și asta pentru că ambii soți depind de administrația locală. Împreună au doi copii și încearcă să acopere cheltuielile așa cum pot.
Cristina Acaterinei, casieră: Ne împrumutăm de la părinţi, de la cine putem ca să putem să venim la serviciu în fiecare zi. Plătim facturile ca să nu ne trezim că vine să ne taie lumina, în primul rând, apa mai scoatem de la fântână că avem noroc că suntem la ţară.
În total, sunt 16 angajați ai primăriei, 13 asistenți personali pentru persoane cu handicap și 10 consilieri locali care nu au primit bani. Ar fi nevoie de 80.000 de lei pe lună pentru acoperirea salariilor, însă, bugetul comunei pe un an este de o sută de mii de lei.
Nicoleta Oniceanu, contabilă: Foarte greu. Deci eu fac naveta de trei luni de zile din surse proprii. Eu, una, mi-am propus să nu mai vin foarte mult la serviciu pentru că nu îmi mai permit, efectiv.
S-a ajuns în această situație pentru că, la sfârșitul anului 2017, în conturile primăriei era un milion de euro, avans de la Uniunea Europeană pentru asfaltare, canalizare, apă, reabilitarea căminului cultural și construirea unui centru de zi.
Ioan Secrieru, primarul comunei Hărmăneşti, Iaşi: Având banii ăştia în cont în excedent în 2017, nu am mai primit cotele defalcate anul acesta. Şi acum suntem în imposibilitatea de a plăti salariile şi restul cheltuielilor aferente.
Nicoleta Oniceanu, contabilă: Nu putem funcționa. Noi nu ne permitem nici aşa ceva.
Probleme au, însa, și alte comune din județul Iași. Primăria Heleșteni, de exemplu, a redus cheltuielile la jumătate.
Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni: Cu părere de rău trebuie să spun că ne descurcăm din ce în ce mai greu.
Numai pentru gunoi, pe trei luni trebuie să se achite 30.000 de lei. Pentru că nu sunt bani, nici contribuțiile la stat pentru cei 15 asistenți maternali nu au fost plătite în ultima lună. Primarii și angajații spun că au făcut nenumărate adrese la Ministerul Finanțelor, fără nici un răspuns, însă.