Exclusiv Ministrul Economiei: România nu încasează peste 64 de miliarde de lei anual. Echitabil ar fi să fim taxați cu toții la fel

Data actualizării: Data publicării:
Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD
Radu Oprea, ministrul Economiei. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că toate facilitățile fiscale și excepțiile pe care le au diverse categorii socio-profesionale se ridică la peste 64 de miliarde de lei pe an. Oficialul a mai spus că echitabil ar fi ca toți cei care muncesc să fie taxați la fel, subliniind că acest regim fiscal cu foarte multe excepții afectează credibilitatea internațională României. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Este vorba de excepții pe care le au diverse categorii socio-profesionale astăzi în România – la Codul Fiscal sau diverse praguri de TVA sau alte facilități fiscale. Toate excepțiile însumează astăzi probabil undeva peste 64 de miliarde de lei pe an. România nu încasează peste 64 de miliarde de lei anual. Pe bună dreptate, cei care se uită la finanțele și credibilitatea României nu înțeleg de ce avem acest tip de fiscalitate cu foarte multe excepții. De foarte multe ori, excepțiile nu introduc neapărat și echitate. Echitabil ar fi să fim taxați cu toții la fel", a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea.

Vorbind despre domeniul construcțiilor, Radu Oprea a precizat că acesta a fost favorizat de facilități, tocmai pentru că proiectele de infrastructură, mai ales cele prevăzute de PNRR, au avut nevoie de forță de muncă stabilă, iar companiile trebuiau să se asigure că aceasta nu migrează. 

"Marele avantaj a fost cel al posibilității de a reține forța de muncă într-o competiție dată de PNRR-uri, unde evident că proiectele de infrastructură erau foarte importante și că migrau foarte ușor constructorii. Nevoia de a fi performanți în România – pentru că termenul este foarte scurt pe toate aceste programe, până în 2026, și atunci trebuie să ai companii puternice care să poată lucra și se vede în construcții că, într-adevăr, această măsură a fost foarte bună.

Al treilea argument este dat de faptul că reprezintă astăzi construcțiile peste 6% din PIB-ul României. Dacă ne uităm în spate, pe ultimele date ale INS, vedem că această zonă a fost dinamică. Încă are potențial de creștere și a susținut creșterea economică a României", a mai spus ministrul la Digi24.

În ceea ce privește facilitățile de care nu vor mai beneficia construcțiile, oficialul a mai spus că discuțiile purtate cu reprezentanții domeniului s-au axat pe plata CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate), pentru ca sănătatea, educația, internele și apărarea să beneficieze de finanțare, iar românii să aibă parte de servicii publice de calitate. 

"Discuțiile cu constructorii au fost referitoare în special la CASS. Aici este o logică în spate. Logica este dată de faptul că ne dorim să avem o infrastructură mai bună în societate și sunt serviciile pe care statul român trebuie să le presteze pentru cetățeni – învățământ, educație, poliție, armată. Sunt servicii pe care trebuie să le prestăm, de calitate, pentru cetățeni. Și-atunci este tot acest program de investiții în spitale.

Mai rapid, mai încet, ele se materializează. Sunt și fondurile europene. Aceste spitale vor necesita forță de muncă calificată, educată și vor trebui să fie susținute din partea de buget de stat – CNAS. Dacă nu plătim CASS, și aproape un sfert din forța de muncă activă din România nu-l plătește, înseamnă că acel fond nu este alimentat", a conchis Radu Oprea.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...