Creșterea impozitului pe dividende și eliminarea scutirilor din construcții, luate în calcul de Guvern. Ciolacu, nervos pe miniștri

Data actualizării: Data publicării:
ID238653_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul ar fi avut în plan să crească impozitul pe dividente și să elimine facilitățile fiscale pentru anumiți angajați astfel încât să reducă deficitul și să aducă mai mulți bani la buget. Executivul caută soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget iar una dintre variantele pe masa Guvernului este modificarea unor taxe. După ce jurnaliștii de la Profit.ro au prezentat un documentat în acest sens, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, iar apoi premierul Marcel Ciolacu au negat că măsurile mai sunt în planul pe care îl au acum în lucru. „Deciziile se iau în Guvern! Orice altă cale de a arunca pe piață inițiative personale, fără o validare politică prealabilă în Coaliție, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancționată!”, transmite Ciolacu. 

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Guvernul trebuie să prezinte până pe data de 15 octombrie un plan pentru reducerea deficitului, care este departe de a se încadra în limita de 3%. Anul acesta este posibil să ajungem la 7%, poate chiar să depășim acest nivel. 

În ultima vreme am vorbit de foarte multe ori despre posibilitatea creșterii taxelor, pentru că ar fi cea mai simplă variantă pentru Guvern să aducă mai mulți bani la buget iar în această dimineață cei de la Profit.ro au prezentat un document al Guvernului, datat din 23 iulie 2024, în care se vorbește despre majorarea impozitului pe dividende de la valoarea de 8%, cât este în prezent, la 10%, să se apropie astfel de nivelul taxării capitalului în mai multe situații de nivelul impozitului pe venit, de exemplu. 

Însă, Guvernul neagă că ar avea în plan o astfel de majorare. 

În documentul prezentat se vorbește despre eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții, care nu plătesc impozit pe venit și o serie de contribuții la stat. 

Premierul Marcel Ciolacu a menționat în repetate rânduri în declarațiile publice că nu mai putem să avem facilități fiscale pentru mai multe categorii, că ele creează dezechilibre, astfel că o asemenea măsură, ținând cont de declarațiile publice, am putea vedea în planul pe care îl va face Guvernul pentru a negocia cu Comisia Europeană să ne păsuiască încă 7 ani pentru a reuși să ne reglăm problemele de deficit. 

Nu avem detalii în momentul acesta despre plan, pentru că guvernanții nu vor să dezvăluie prea multe, pentru a nu veni cu vești nepopulare în prag de alegeri. 

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, marți, pe Facebook, după apariția variantei de lucru a documentului în spațiul public, că exclude „toate speculațiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creșteri de taxe”. 

„Exclus! Nu există niciun pachet cu astfel măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliție! Din acest motiv, le-am cerut miniștrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.  

Le solicit totodată să fie mai atenți la comunicarea pe acest subiect! Nimeni nu are dreptul să-și dea cu părerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului României! Deciziile se iau în Guvern! Orice altă cale de a arunca pe piață inițiative personale, fără o validare politică prealabilă în Coaliție, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancționată!”, mai transmite Ciolacu. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu