Gabriel Liceanu: La Georgescu mă gândesc cu stupefacție, dar el e efectul secundar. Indignarea mea merge tot asupra clasei politice

Data publicării:
Gabriel Liiceanu.
Gabriel Liiceanu. Foto: Digi24

Scorul neașteptat obținut de fostul candidat prorus la alegerile prezidențiale Călin Georgescu se explică printr-o criză a clasei politice și a fost cauzat de disprețul alegătorilor față de politicienii care au dezamăgit, a spus filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu la emisiunea „În fața ta”.

„Nu cred că a existat o jignire mai mare în acești 35 de ani decât să aduci în fața unui popor de 20 de milioane de oameni o entitate neeligibilă”.

„Am ajuns aici printr-o criză a clasei politice. Acesta este răspunsul sec și scurt. Ce înseamnă o criză a clasei politice? România a încercat după '90 să se constituie ca stat democratic și, după cum știți, statele democratice nu arată la fel. Există o ierarhie a democrațiilor, de la cele mature până la democrații eșuate, până la state eșuate, despre care a vorbit, culmea, până și președintele României, el reprezentând statul. Când un președinte declară că statul este eșuat, înseamnă că el e eșuat. Se pune întrebarea dacă clasa politică își dă seama cum articulează, toți cei care s-au succedat la putere, cum articulează democrația”, a spus Liiceanu.

„Inițial, de pildă, Ion Iliescu a pronunțat sintagma democrație originală. Apoi s-au succedat diverși președinți cu diferite personalități. Însă încet-încet clasa politică s-a așezat într-o superbă mulțumire de sine. Au fost cei care, primind puterea de la poporul care e suveran în democrație, primind-o, deci, s-au așezat în ea cu o trufie, cu o suficiență și cu un mod de a suge din ea toate avantajele posibile pentru cei care aveau puterea. Bănuiesc că s-a acumulat în conștiința populației un imens dispreț la adresa ei. Acest dezechilibru dintre reprezentanți și reprezentați, fiecare neluându-și rolul în serios, a dus aici”, a explicat el.

Liiceanu a vorbit și despre fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu, un extremist prorus cu declarați controversate.

„Cuvântul stupefacție îmi vine în minte de câte ori apare acest personaj în față. Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită. Dar nu sunt supărat atât pe el, că el e efectul secundar. Indignarea mea merge tot asupra clasei politice și a organismelor care o compun, începând cu președintele României, pentru că nu cred că a existat o jignire mai mare în acești 35 de ani decât să aduci în fața unui popor de 20 de milioane de oameni o entitate neeligibilă”, a spus Liiceanu.

„Nu poți să propui celor 10 milioane de oameni care votează în final: alegeți între neant, nimic, neclarul și persoana, să zicem, candidatul USR, doamna Lasconi. Ca să ai calitatea de candidat la prezidențiale trebuie să ai un contur. Conturul e dat în primul rând de o ispravă publică. Ai făcut ceva pentru comunitate, ești cunoscut de toată lumea, ai făcut ceva pentru țara ta. Acest om nu făcuse nimic pentru țara lui. Nimic, nimicul pur. Mă jignești, mă jignești profund. Cum îmi propui să aleg între nobody și doamna Cutare? Asta este cea mai mare grozăvie”, a mai spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri