Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

Data actualizării: Data publicării:
Panoramic ocean sunrise illuminating colorful clouds and gentle waves
Previziunile privind încălzirea planetei ar putea fi subestimate. Sursa foto: Profimedia Images

Anul trecut a fost cel mai fierbinte din istorie, oceanele s-au încins, ghețarii s-au topit cu ritmuri alarmante, schimbările climatice au adus fenomene meteo extreme care au lăsat în urmă dezastre și un număr mare de morți. Creșterea neobișnuit de rapidă a temperaturii planetare este în continuare un puzzle pe care oamenii de știință încearcă să îl decripteze, iar acum se pare că au găsit una din piesele esențiale: norii.

Climatologii știu că căldura extraordinară a fost alimentată de o serie de factori, în principal poluarea prin arderea combustibililor fosili și modelul climatic natural El Niño. Dar doar aceste piese de puzzle nu au explicat creșterea neobișnuit de rapidă a temperaturii.

Acum, un nou studiu publicat joi în revista Science spune că a identificat piesa lipsă: norii. Mai specific, creșterea rapidă a încălzirii globale a fost supraalimentată de lipsa de nori de joasă altitudine deasupra oceanelor, potrivit cercetării, o constatare care ar putea avea implicații alarmante pentru încălzirea planetei în viitor.

Efectul albedo

În termeni simpli, mai puțini nori fac planeta „să se întunece”, permițând să absoarbă mai multă lumină solară, spune Helge Goessling, autor al studiului și fizician al climei la Institutul Alfred Wegener din Germania. Acest fenomen se numește „albedo” și se referă la capacitatea suprafețelor de a reflecta energia soarelui înapoi în spațiu.

Potrivit raportului, acest „albedo” al Pământului a scăzut din anii 1970, în parte din cauza topirii zăpezii și a ghețarilor, iar pământul și apa fiind mai „întunecate” absorb mai mult din energia soarelui, încălzind planeta. Norii contribuie și ei la acest efect, deoarece reflectă lumina soarelui.

Oamenii de știință au cercetat datele satelitilor NASA, datele meteorologice și modelele climatice și au descoperit că scăderea numărului norilor de joasă altitudine a redus albedo-ul planetei la minime record anul trecut. Zonele întunecate, inclusiv părți ale Oceanului Atlantic de Nord, au avut o contribuție semnificativă, a constatat studiul.

Anul trecut se încadrează într-un declin de un deceniu al acoperirii de nori mici, a declarat Goessling pentru CNN. Ceea ce studiul încă nu poate explica cu certitudine este de ce se întâmplă acest lucru. „Aceasta este o fiară atât de complexă și atât de greu de dezlegat”, a spus Goessling.

Ce factori contribuie la încălzirea globală

El crede că este probabil rezultatul unei combinații de factori. Prima este o reducere a poluării prin transport maritim datorită reglementărilor care vizează reducerea emisiilor nocive de sulf ale industriei. Deși acest lucru a fost un câștig pentru sănătatea umană, acest tip de poluare a ajutat și la răcirea planetei prin luminarea norilor.

Variabilitatea naturală a climei, inclusiv modelele oceanelor în schimbare, ar fi putut, de asemenea, să fi contribuit. Dar Goessling indică un al treilea factor, mai alarmant: încălzirea globală în sine.

Norii la nivel scăzut tind să prospere într-o atmosferă inferioară rece și umedă. Pe măsură ce suprafața planetei se încălzește, acest lucru îi poate face să se subțieze sau să se disipeze complet, creând o buclă complicată de feedback în care norii de jos dispar din cauza încălzirii globale, iar dispariția lor duce apoi la o încălzire suplimentară.

Dacă se întâmplă acest lucru, previziunile privind încălzirea planetei ar putea fi subestimate și „ar trebui să ne așteptăm la o încălzire destul de intensă în viitor”, a spus Goessling.

Norii, „cea mai mare durere de cap” pentru climatologi

Mark Zalinka, un om de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore, care nu a fost implicat în studiu, a spus că „faptul că norii joacă un rol cheie în poveste are sens, deoarece aceștia acționează în esență ca protecție solară a Pământului”. Micile modificări ale acoperirii norilor pot „schimba drastic albedo-ul Pământului”, a spus el.

Tapio Schneider, un cercetător în domeniul climei la Institutul de Tehnologie din California, a declarat că implicația îngrijorătoare a cercetării este că dacă încălzirea globală este responsabilă pentru o cantitate substanțială de schimbare a acoperirii norilor, „s-ar putea să vedem o încălzire globală mai puternică decât se prevedea anterior”.

Norii pot părea o chestiune simplă, chiar banală, dar sunt infinit de complexi, iar oamenii de știință sunt încă departe de a afla modul în care se comportă. Aceștia reprezintă „una dintre cele mai mari dureri de cap” din domeniul climei, a spus Goessling.

Dar a afla cum vor răspunde norii la încălzirea globală este esențial, a spus Zalkina. „Determină literalmente cât de mare va fi încălzirea planetară.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...