Reprezentanții Centrului au declarat că copiii sunt din ce în ce mai agitați, nu răspund la niciun stimul și nu interacționează cu nimeni. Mai mult, ei reprezintă un pericol atât pentru ei înșiși cât și pentru ceilalți copii.
Tratamentul copiilor a fost întrerupt acum o săptămână, după ce psihiatrul care le dădea rețetele a fosr arestat în urma unui scandal de la Centrul de servicii sociale „Sfânta Maria”, sub suspiciunea de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare.
Medicul Ramona Gheorghe era singurul specialist psihiatru angajat în centrele sociale din Sectorul 1, și acesta cu jumătate de normă, potrivit Primăriei Sectorului I.
Doi dintre copii au fost transferați la Spitalul „Alexandru Obreja”.
„Ceilalţi patru, în acest moment sunt în centru. Participă la activităţi în centru. Momentam sunt stabilizaţi. Avem şi voluntari care lucrează cu ei suplimentar faţă de personalul nostru. Medic psihiatru nu mai avem de aproximativ două săptămâni. Copiii au rămas fără medicamente de aproximativ 7 zile. Li s-au terminat prescripţia medicală şi tratamentele pe care le aveam prescrise pentru ei”, a explicat un reprezentant al Centrului „Sfântul Nicolae”.
Primăria Sectorului I a transmis că lucrează în prezent la găsirea de soluții pentru copiii de la Centul se servicii sociale „Sfântul Nicolae”.
„În perioada următoarea, se va încerca identificarea unor cabinete medicale de specialitate de pe piața liberă, unde minorii să fie consultați neuropsihiatric și să li se prescrie medicamentele de care au nevoie. Costurile consultației și tratamentului vor fi suportate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1”, a transmis Primăria Sectorului 1.
Cei șase copii au intrat în sevraj după ce le-a fost întrerupt tratamentul pentru afecțiunile de care suferă, a precizat și Primăria Sectorului 1. Ultimul control la copiii internați la Centrul Sfântul Nicolae a fost făcut înainte de 23 iunie 2016, dată la care a început urmărirea penală față de medicul psihiatru, în condițiile în care, cel puțin o dată pe lună copiii din toate centrele erau consultați de către acesta.
„În centrele de copii și adulți tineri (până în 23 de ani) din Sectorul 1 există 93 de persoane care urmează tratament neuropsihiatric, din care 12 la Complexul Sfântul Nicolae. Menționăm că, în afară celor șase copii de la Complexul Sfântul Nicolae, nu există riscul ca ceilalți minori să intre în sevraj pentru că aceștia au fost evaluați medical la date diferite și sunt sub medicație de specialitate”, a explicat instituția.