De la macheta care se află la muzeul din localitatea Drăgăneşti-Olt şi până la construcția întregului ansamblu a trecut mai puţin de un an.
Pe colina de la marginea orașului a început să fie ridicată cetatea dacică. Obiectivul redă întocmai o așezare getică de acum 2000 de ani si are un zid înalt de apărare dar si o impresionata poartă la intrare. Copia fidelă a cetăţii getice este proiectul de suflet al muzeografului Traian Zorzoliu. El speră să fie o lecție de istorie şi un punct de reper pe harta turismului din România.
„Cetatea asta e o cetate care are 23 de construcții din lemn, făcute dupa tehnologia de epoca, nu va costa mai mult de 2 miliarde jumate”, a spus Traian Zorzoliu, muzeograf Draganesti-Olt. Cetatea a costat 2 miliarde si jumatate de lei, iar banii au fost dati de Consiliul Judetean si de autoritatile locale.
„Consiliul județean Olt, in ultima ședința, a adoptat o hotarâre prin care o anumită suma de bani a fost alocată pentru consiliul local Draganesti pentru finalizarea lucrărilor la cetatea dacica”, a spus Marius Oprescu, vicepreședinte Consiliu Județean Olt. Locuitorii din Drăgăneşti-Olt se mândresc că în zona lor se conturează cetatea. Sunt, însă, şi voci care spun că banii ar fi putut fi folosiţi pe altceva.
Proiectul cetăţii de la Drăgăneşti a fost construit având ca reper o așezare dacică descoperită în comuna Sprâncenata din judeţul Olt.