Doar o plăcuţa montată la intrarea în cetatea Costeşti aminteşte faptul că situl este inclus în patrimoniul UNESCO. Nu i-a oprit pe vandalii care, după câte se pare, căutau comori.
"Cei care au vandalizat cetatea nu doar că au făcut zeci de gropi în pământ, dar au și distrus bucăți întregi din zidul de piatră al fortificației", precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.
"Vorbim așadar despre comiterea unor infracțiuni și a unor săpături sau lucrări neautorizate în zona sitului archeologic, așa cum este acesta definit de lege"", spune Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Nu doar cetatea de la Costeşti este lăsată în voia sorţii. La fel se întâmplă şi cu vestigiile dacice de la Blidaru, Piatra Roșie și Fețele Albe, din Munții Orăștiei.
"Trebuie să știți că aceste cetăți sunt singurele monumente unesco din lume care nu au administrator, sunt ale nimănui", adaugă Vladimir Brilinski, administrator Sarmizegetusa Regia.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au cerut Ministerului Culturii să le predea administrarea cetăţilor. Însă până acum au primit doar promisiuni, timp în care siturile se degradează.
"Aceasta nu este altceva decât rodul muncii Ministerului Culturii, care de trei ani de zile refuză ostentativ darea în administrare a celorlalte cetăți din patrimoniul mondial UNESCO", spune Vladimir Brilinski.
Cetățuia de la Costești a fost ridicată de daci în urmă cu peste 2000 de ani şi avea rol de apărare a capitalei Sarmizegetusa, aflate la 15 km distanță. Fortificația de la Costești a fost distrusă de romani în anul 106 și nu a mai fost refăcută niciodată.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche