În loc să pună la cale operațiuni complexe și riscante în care trebuie să jefuiască bănci, grupurile de crimă organizată din Europa au pus ochii pe o țintă mult mai ușoară și care atrage mai puțină atenție: bancomatele pline cu bani. Doar în Germania, hoții au aruncat în aer, în medie, mai mult de un bancomat pe zi în ultimii ani și au ajuns să fure sute de mii de euro dintr-un singur atac, scrie CNN.
Pe data de 23 martie 2023, locuitorii orașului german Kronberg au fost treziți din somn de zgomotul produs de mai multe explozii. Hoții au aruncat în aer un bancomat aflat la parterul unui bloc de apartamente din centrul orașului.
Atacul a provocat pagube serioase clădirii și a dus la evacuarea locatarilor. Martorii au spus că au văzut mai multe persoane îmbrăcate în haine închise la culoare fugind de la fața locului într-o mașină neagră înspre o autostradă din apropiere.
În urma jafului, hoții au furat 130.000 de euro în bani cash și au provocat pagube colaterale de jumătate de milion de euro, potrivit unui raport al poliției federale.
Europol a desfășurat operațiuni internaționale de mare amploare pentru a distruge grupurile de crimă organizată care pun la cale astfel de jafuri.
Autoritățile din Germania, Franța și Olanda au arestat trei membri ai unei rețele de infractori care furau bani din bancomate folosind explozibili.
Cei trei infractori au furat milioane de euro și au provocat pagube materiale colaterale la fel de însemnate în perioada 2022-2024, potrivit Europol.
Hoții aruncă în aer bancomatele cu explozibili derivați din artificii
Rețeaua criminală folosea locații din Franța ca ascunzători și se folosea de mașinile unei firme franțuzești de închirieri auto ca să fugă cu banii furați.
Europol a spus că hoții foloseau în cele mai multe cazuri explozibili solizi, derivați în special din artificii, pentru a arunca în aer bancomatele pline cu bani – o tactică periculoasă care produce pagube materiale mari.
În 2023, jafurile de acest gen au produs pagube colaterale de 28,4 milioane de euro. De cele mai multe ori, grupurile de infractori provin din Olanda.
Bancomatele luate la țintă se află de obicei în zone rezidențiale liniștite, ceea ce le face ținte mai ușoare, dar, în același timp, pun în pericol viețile locuitorilor.
Atacurile distrug fațadele clădirilor și sparg ferestre și vitrine. Uneori, aceste atacuri violente au fost fatale.
Un jaf similar desfășurat în orașul german Wiernsheim din landul Baden Württemberg pe data de 11 noiembrie 2023 s-a încheiat în dezastru.
După ce au furat 40.000 de euro din bancomat, cei trei hoți din Olanda au încercat să fugă într-o mașină Volkswagen Golf cu numere de înmatriculare furate. Urmăriți de poliție, hoții au condus pe contrasens pe autostrada A6 din Germania.
Doi dintre cei trei infractori au fost prinși la un popas, dar șoferul olandez de 30 de ani a reușit să scape și a continuat să conducă pe sensul opus cu viteze de până la 200 de kilometri la oră. Într-un final, s-a ciocnit frontal cu o dubă.
Șoferul și pasagerul dubei au fost răniți grav; pasagerul a murit la spital câteva zile mai târziu. Hoțul, care a fost și el rănit grav, a fost arestat și condamnat la închisoare pe viață.
Germania este ținta ideală a spărgătorilor de bancomate
Germania are peste 51.000 de bancomate, în comparație cu cele doar 5.000 din Olanda. Sunt atât de multe bancomate în Germania, încât cei mai mulți germani nu trebuie niciodată să călătorească mai mult de 1 kilometru până la cel mai apropiat bancomat, potrivit Bundesbank.
Spre deosebire de Olanda, care a renunțat în mare parte la plățile în numerar în timpul pandemiei de Covid-19, banii lichizi continuă să joace un rol important în economia Germaniei. Jumătate dintre toate tranzacțiile din 2023 au fost făcute folosind bancnote și monede, potrivit băncii centrale din Germania.
Germanii au un atașament cultural legat de banii cash, care sunt văzuți drept o metodă mai sigură de plată.
„Nici digitalizarea, nici pandemia nu au putut elimina banii cash. Numerarul rămâne de departe cel mai popular mijloc de plată din Germania”, a spus Johannes Beermann, membru al comitetului executiv al Bundesbank.
Germania este ținta ideală pentru infractorii care vin din Olanda: cele două țări sunt învecinate și legate prin autostrăzi unde, cel puțin parțial, limitele de viteză nu se aplică.
În 2023, 461 de bancomate au fost jefuite în Germania, înregistrând al doilea cel mai mare număr de astfel de jafuri din 2005. Cele mai multe jafuri au avut loc noaptea în zile lucrătoare.
Hoții care sparg bancomate în Germania primesc cel puțin doi ani de închisoare, iar dacă viața civililor este pusă în pericol, aceștia primesc între 5 și 15 ani de închisoare.
„Oricine aruncă în aer bancomate riscă viețile oamenilor nevinovați”, a spus ministra de interne, Nancy Faeser. „Avem de-a face aici cu infractori fără scrupule și explozibili foarte periculoși. Aceste acte trebuie așadar să fie pedepsite mai sever.”