După 15 ani de săpături arheologice în zona Ardeu, specialiştii au găsit indicii importante despre drumul de acces spre fortificaţia folosită de daci şi despre locuitorii ei.
„Drumul dacic era făcut din piatră şi avea rolul de a aproviziona cetatea. Era ca o cale de acces pentru care trase de boi”, spune Adrian Căstălean, student la Arheologie.
„Aici vorbim de fortificaţie, pentru că aşezarea civilă, aşezarea unde locuia grosul comunităţii se află la sud de fortificaţie. Aici stătea şeful cu elita lui, iar acolo populaţia civilă”, spune Cristian Roman, arheolog.
Arheologii estimează că în fortificaţie au trăit 30 de persoane. Specialiştii au descoperit acum şi dovezi ale bătăliilor purtate la Ardeu.
Este vorba despre urme ale ultimei bătălii care a avut loc între daci şi romani, din anul 106. Cel mai probabil, armata romană se afla pe un deal din apropiere, iar dacii de la Ardeu au fost cuceriţi.
După cinci sau şapte decenii, zona a fost transformată într-un punct de observaţie al romanilor.
Turiştii care au vizitat cetatea au aflat şi câteva detalii despre viaţa celor care au trăit aici. De exemplu, dacii de la Ardeu beau bere, spre deosebire de cei din alte cetăţi.
„Ei beau vin, aveau şi un fel de sangria, un fel de vin cu nişte condimente, şi mai făceau şi un mic rachiu, dar de bere, n-a zis nimeni nimic, niciodată”, spune unul dintre cei care au participat la săpături.
În plus, dacii îşi arătau dragostea faţă de soţii cumpărându-le cadouri scumpe.
„Era un meşter cu gusturi alese, avea o soţie care aprecia parfumurile vremii, astfel că soţul ei i-a adus, probabil de la un târg îndepărtat, parfumuri romane”, spune Iosif Ferencz, arheolog.
Reprezentaţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva estimează că în anii viitori obiectele şi armamentul descoperite la Ardeu vor fi prezentate într-o expoziţie.